Klassiska semlor

Gillar ni semlor? Det gör jag! Nu är det snart dags för fettisdagen, närmare bestämt den 9 februari och vad passar då bättre än en hemmagjord semla! Hemmagjorda semlor kan vara något av det godaste som finns och detta receptet är perfekt om du vill ha luftiga och saftiga bullar. Ägget i degen gör bullarna extra luftiga och saftiga men man kan utan problem baka utan ägg om man inte tål det. Frys in bullarna som blir över och plocka fram när sötsuget faller in.
 
 
KLASSISKA SEMLOR:
(10-12 st)
 
100 gram smör eller margarin
25 gram jäst
2 dl mjölk
½ dl strösocker
1 krm salt
1 tsk stött kardemumma
1 ägg
8-10 dl vetemjöl special (viktigt att det är special!)
 
1 ägg till pensling
mandelmassa
vispgrädde
 
Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till fingervarmt. Smula jästen i en bunke. Häll över mjölken och rör om tills jästen har löst sig helt. Tillsätt socker, salt, kardemumma, ägg och mjöl. Arbeta degen smidig. Låt degen jäsa i ca 30-45 min. Sätt ugnen på 225 grader. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och baka ut runda bullar. Låt jäsa på plåt med bakplåtspapper i ca 30 min. Pensla med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen i ca 10 min.
 
 
Skär ett lock av varje bulle och spritsa ut mandelmassan. Vispa grädden och spritsa ut den över mandelmassan. Lägg tillbaka locket och pudra över florsocker.
 
 
Sååååå gott!
 
emeliesandelia.se

Åh så gott! :D

Mamma

Jätte fina och goda 👍👍👍