Ljummen potatisallad

Denna potatisalladen måste ni bara testa, sååå god! Fick smaka den förra helgen när vi var på 1-års kalas hos Leons kusin och mums, vad god den var. Så god att jag var tvungen att göra den några dagar senare med lite grillad fläskkarré, örtsås och majs. Funkar säkert utmärkt tillsammans med en god grillad korv också. 
 
LJUMMEN POTATISSALLAD:
 
1 kg delikatesspotatis (eller annan småpotatis)
1 stor rödlök
2 vitlöksklyftor
1,5 dl olivolja (en god sort)
1 dl vatten
1 dl vitvinsvinäger
en stor näve ruccola och babyspenat
salt och peppar
 
Koka potatisen med skal tills den är mjuk. Ställ sedan åt sidan för att svalna. Skala och strimla rödlöken och vitlöken. Lägg lök, vitlök, olivolja, vatten och vitvinsvinäger i en kastrull. Salta och peppra. Låt koka upp och sänk sedan värmen. Låt puttra tills löken blivit mjuk och vätskan kokat in lite. Blanda potatisen med lökblandningen, ruccolan och spenaten i en stor skål - servera tillsammans med en grillad köttbit, majs och kall örtsås. 
 
Mums, vad gott!
 

Smarrig köttfärssås

Den här goda köttfärssåsen slängde jag ihop förra veckan, när jag ändå skulle laga lite spagetti och köttfärssås till Leon! Den blev verkligen sååååå god -  och framförallt smakrik utan att behöva koka i flera timmar. För att få den riktigt krämig och god ska den mixas med stavmixer innan servering. Servera med nykokt pasta och kanske lite parmesanost.
 
SMARRIG KÖTTFÄRSSÅS:
 
500 gram nötfärs
1 stor gul lök
2 stjälkselleri
2 vitlöksklyftor
1 stor morot
3 msk tomatpuré
0,5-1 dl ketchup
400 gram krossade tomater
5-6 dl vatten
1 tsk timjan
1-2 msk fryst basilika
1 tsk chilipulver (kan uteslutas)
salt och peppar
 
Skala och hacka löken. Skala och skär selleri och morot i bitar. Hetta upp en stekpanna och fräs löken mjuk tillsammans med färsen. Tillsätt dom övriga grönsakerna, pressad vitlök, tomatpuré och ketchup. Låt fräsa en stund. Häll på krossade tomater, vatten, timjan och basilika. Låt koka i ca 15-20 min. Smaka sedan av med chilipulver, salt och peppar. Mixa sedan köttfärssåsen krämig med en stavmixer.
 

Kokoskakor

Ännu en smarrig kaka! Lättgjorda och goda kokoskakor - knapriga på utsidan och mjuka och saftiga på insidan! Så gott. Jag dubblade receptet och gjorde dom något större än vad dom "brukar" vara. 
 
KOKOSKAKOR:
 
3 dl kokosflingor
1 tsk vaniljsocker
1,5 dl strösocker
2 äggvitor
25 gram smör
 
Blanda alla ingredienser i en kastrull. Låt allt värmas över svag värme tills smöret och smeten är seg. Klicka ut smeten på en plåt med bakplåtspapper. Sätt in plåten mitt i ugnen och sätt samtidigt värmen på 225 grader. Grädda kakorna tills dom är gyllenrbruna, ca 10-15 min. Låt kakorna svalna. Förvara kakorna i kylskåp täckta med aluminiumfolie. 
 
Nu kallar sängen minsann - en liten kille vid namn Leon kallar nämligen några gånger per natt nuförtiden. ;-)