Spaghetti Carbonara

Efter en 5 kilometers runda i skogen, tyckte jag att jag var värd en god och "flottig" pastarätt till kvällsmat. Det fick bli en riktig klassiker. Spaghetti Carbonara är en krämig och god pastarätt, som lagas med bacon, grädde, ägg och parmesan. Vem som helst kan laga denna rätten, så sätt igång! ;)
 
 
400 gram pasta
2 pkt bacon
3 dl grädde
3 st äggulor
2 dl parmesanost, riv den själv
1 st vitlöksklyfta
peppar och lite salt
persilja
 
Koka pastan enligt förpackningens anvisningar. Skär bacon i små bitar. Hacka den gula löken fint. Hetta upp en stekpanna på medelhög värme och stek bacon och lök tills baconet blir lite knaperstekt och löken genomstekt. Vispa under tiden ihop äggulor, grädde, pressad vitlök och riven parmesanost. Använd en vanlig visp och vispa bara lätt upp äggen. Smaksätt med lite salt. Häll av vattnet från den färdigkokta pastan och blanda med bacon och lök. Blanda sedan ihop med äggblandningen. Rör kraftigt med en sked.
 
Servera direkt!

Saftig chokladkaka

Ååååååhhhh, vilken god chokladkaka jag har bakat idag. Hittade den i en gammal tidning som min kära svärmor hade hemma. Så himla god! Ni måste testa den. ;) Enkel att slänga ihop är den också. Kakan kan bakas flera dagar i förväg och förvaras i kylen, ta sedan fram den en halvtimme före serveringen för maximal smak.
 
 
 
Kaka till 8 personer.
 
150 gram mjukt smör
3 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
5 msk kakao
2 ägg
1,5 dl vetemjöl
 
Sätt ugnen på 175 grader. Klä en avlång form med bakpapper. Mixa smör, socker, vaniljsocker och bakpulver ljust och krämigt i matberedaren. Mixa i kakaon. Tillsätt sedan äggen, ett i taget medan maskinen kör. Mixa sist i mjölet. Fyll formen med smeten och grädda i nedre delen av ugnen i 45-50 minuter. Kakan ska vara lite kladdig i mitten. (Jag hade inne min i 45 min, den blev perfekt). Låt kakan svalna i formen. (Kakan ska sjunka ihop lite i mitten). Lossa den kalla kakan från bakplåtspappret och fyll den med vispad grädde och dekorera med jordgubbar eller hallon.
 
 
Sååå himla gott!

Fläskfilé i sambal oelek

En smarrig och väldigt lättlagad maträtt som sköter sig själv i ugnen. Köttet blir riktigt mört när det får ligga och dra sig i såsen. Servera med klyftpotatis och grönsaker. Vill man så kan man pressa i en vitlöksklyfta i såsen också. Jag har ett liknande recept där jag brukar använda kycklingfiléer, där är det nämligen vitlök i. Det blir riktigt gott.

(2 personer)

1 st fläskfilé
2 dl creme fraiche
3 dl matlagningsgrädde
1/2 dl kinesisk soja
1/2 tsk sambal oelek

Skär köttet i 1/2 cm tjocka skivor. Lägg köttet i en smord form, salta och peppra. Rör ihop såsen och häll över köttet.

 
In i ugnen i 200 grader, i cirka 60 minuter.
 
 
Jag åt köttgrytan tillsammans med kokt broccoli och blomkål. Sluuurp! ;)