Kladdiga brownies

Smarriga och kladdiga brownies som bara smälter i munnen. Kakan får mycket smak av choklad, då den innehåller både mörk choklad och kakao. Jättegoda att servera med en klick vispad grädde och bär - t ex röda vinbär (har en galet stor buske i trädgården fullt med röda och stora bär - perfekt att använda till efterrätter!) eller varför inte jordgubbar som är så goda nu. En klick grädde till är i alla fall ett måste. ;)
 
 
1 dl kakao
1,5 dl kokande vatten
60 gram mörk choklad
4 msk smält smör
1 dl solrosolja
2 ägg + 3 äggulor
2 tsk vaniljsocker
5,5 dl strösocker
3,5 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
 
Sätt ugnen på 175 grader. Hacka chokladen. Vispa ihop kakao och vattnet i en bunke. Tillsätt den hackade chokladen och vispa tills du får en slät smet. Vispa i oljan och det smälta smöret. Tillsätt äggen, äggulorna och vaniljsockret. Vispa tills du har en slät och fin smet. Vispa till sist i sockret. Använd sedan en slickepott och vänd försiktigt ner mjölet i smeten. Försök att inte blanda för mycket - då kan kakan få en gummiliknande konsistens. Klä en ugnssäker form som är ca 20x30 cm, med bakplåtspapper och häll sedan ner smeten i formen. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 25-30 min. Ta ut kakan och låt den svalna något innan du skär upp den i bitar. Kakan blir godast om den får stå i kylen någon timme innan den ska ätas.
 
 
 
 
 

Fröknäcke

Det här knäckebrödet är så gott! Bakade ett liknande för ett tag sedan, men det blev inte hälften så gott som detta. Fröknäcke kan göras på många olika sätt, vissa använder majsmjöl, andra mandelmjöl och någon olja av något slag. Jag valde att använda mandelmjöl och olivolja - blev så knaprigt och gott. Är du allergisk mot gluten är detta ett recept för dig - men även jättegott om du inte är det, precis som jag. ;)
 
 
2 dl mandelmjöl
1 msk fiberhusk
2 msk linfrö
2 msk sesamfrö
3/4 dl solrosfrö
0,5 dl pumpafrö
0,5 dl olivolja
2,5 dl kokande vatten
1 msk flingsalt
 
Sätt ugnen på 150 grader. Blanda ihop alla ingredienser förutom flingsalt och vatten. Häll över det kokande vattnet och rör om ordenligt. Häll ut smeten på en plåt med bakplåtspapper. Lägg ett bakplåtspapper ovanpå smeten och kavla ut den så den blir riktigt tunn. Strö över flingsalt och grädda knäckebrödet i ca 60 min. Låt svalna något innan du skär upp det.
 
 
 

Så goda med massor av smör och ost!
 

Revbensspjäll med honung och ingefära

Mumsiga revbensspjäll med smak av honung, ingefära och vitlök. Det här receptet på honungsglaserade revbensspjäll är verkligen så gott! Saftigt, smakrikt och så goda. För att få revbenen riktigt möra ska du koka dom i någon timme innan du grillar dom - eller steka dom på låg temperatur i ugnen ca 3-4 timmar, som jag gjorde. Väljer du att koka dom går det något fortare - så har du bråttom väljer du att koka dom istället. Servera revbensspjällen med cole slaw och pommes frites.
 
 
1,5 kg revbensspjäll
2 gula lökar
1 dl flytande honung
1 dl kinesisk soja
2 msk ingefära (en bit på 4 cm)
2 msk råsocker
2 vitlöksklyftor
1 msk grillkrydda
1 dl chilisås eller ketchup
 
Sätt ugnen på 125 grader. Skala och skär löken i klyftor. Skala och finhacka ingefäran. Lägg revbenen i en ugnssäker form och lägg löken runt om. Blanda ihop honung, soja, ingefära, råsocker, pressad vitlök, grillkrydda och chilisås i en skål. Gnid in köttet med hälften av glazen. Täck formen med folie. Tillaga mitt i ugnen i ca 3-4 timmar tills köttet är riktigt mört. Pensla revben med resterande glaze och grilla köttet runt om så att det får fin färg och knaprig yta.
 
 
 
 
 
Ett måste att grilla i sommar.