Ljuvlig chokladkola

Hemmagjorda kolor kan man inte få för mycket av nu till jul. För ett tag sedan gjorde jag vaniljkolor som blev väldigt goda, men dessa var faktiskt snäppet godare om jag får säga det själv - allt med choklad är ju vansinnigt gott. Min kakao ville inte riktigt blanda sig med smeten till en början och bildade därför lite klumpar, men detta försvann (nästan i alla fall!) till sist. Tittar man noga på kolorna kan man se lite kakaoprickar här och där. Som tur var så märker man inte av det alls. Men nästa gång kommer jag nog sikta ner kakaon istället för att undvika detta.
 
 
3 dl vispgrädde
2,5 dl strösocker
50 gram smör
1,5 dl ljus sirap
0,5 dl kakao
1 msk vaniljsocker
 
Klä en form, ca 15*20 cm, med bakplåtspapper. Blanda ihop alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull och rör tills allt har smält ihop. Koka på medelhög värme tills kolan har en temperatur på 120 grader. Rör om då och då, men inte för ofta. Ta kastrullen från plattan och häll smeten i formen. Låt svalna och stelna i rumstemperatur. Skär kolan med en vass kniv i fyrkantiga bitar.
 
 
Nu kallar sängen på mig, klockan ringer tidigt imorgon bitti. God natt!

Middagstips - vecka 50

Söndag igen och redan andra advent. Tiden går galet fort! Har ni också fått en massa snö i helgen? I Skåne vaknade vi upp till ett vinterland och massor av snö, mysigt! Efter frukosten tog vi en lång promenad med hunden och njöt av solen och dom svaga vindarna. Hellre snö och några minusgrader än regn och rusk. Nu kan stormen Sven och hans vänner hålla sig borta ett tag. Jag tycker att det är så obehagligt med alla dessa stormar! Något mindre obehagligt är dessa goda middagar jag tänkte bjuda på nu. Hoppas ni hittar något smarrigt.
 
Måndag: Dom godaste köttbullarna med dijonsenap och brynt lök.
 

Tisdag: Mustig fläskfilégryta som har blivit en stor favorit!
 
 
Onsdag: Idag äter vi stekt ris med kyckling och drömmer oss bort till solen och värmen.
 
 
Torsdag: Stor färsbiff i panna är perfekt om man vill ha en lättlagad men god middag.
 

Fredag: Pulled beef eller pulled pork om du hellre vill ha det.
 

Något gott efter maten: Chokladbollar med mörk choklad är aldrig fel.
 
 
Smaklig vecka!

Rostad müsli med mörk choklad

Müsli blir betydligt nyttigare och godare om du gör den själv. Tillsammans med mjölk eller yoghurt får du den bästa starten på dagen och håller dig mätt länge. I min müsli (eller granola, som man också kan kalla det!) har jag rågflingor, havre, knapriga hasselnötter, pumpafrö, linfrö och solrosfrö. För att få lite sötma i blandningen tillsatte jag torkade tranbär, russin och hackad mörk choklad. Rosta müslin i ugn för en riktigt knaprig och god smak.
 
 
200 gram hasselnötter
3 dl fiberhavregryn
1 dl rågflingor
2 dl solrosfrö
2 dl pumpafrö
1 dl krossade linfrö
0,5 dl solrosolja
0,5 dl flytande honung
0,5 dl kallt vatten
1 dl torkade tranbär
1 dl russin
100 gram mörk choklad
 
Sätt ugnen på 200 grader. Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna tills skalet börjar spricka. Gnid sedan av skalet med en kökshandduk. Blanda alla torra ingredienser i en skål och häll ut på en plåt med bakplåtspapper. Rör ihop olja, honung och vatten i en skål. Ringla blandningen över müslin och rör om. Rosta müslin i ca 10-15 min (se upp så att den inte bränns!) och rör om då och då. Låt svalna. Hacka chokladen och blanda tillsammans med den rostade müslin, tranbär och russin.  
 
 
Den hackade chokladen. Jag använde mig av 70% mörk choklad från Marabou.
 
 
Helgens frukost - pepparkaksfil med hemmagjord müsli. Muuuums!