Ljuvlig chokladkola

Hemmagjorda kolor kan man inte få för mycket av nu till jul. För ett tag sedan gjorde jag vaniljkolor som blev väldigt goda, men dessa var faktiskt snäppet godare om jag får säga det själv - allt med choklad är ju vansinnigt gott. Min kakao ville inte riktigt blanda sig med smeten till en början och bildade därför lite klumpar, men detta försvann (nästan i alla fall!) till sist. Tittar man noga på kolorna kan man se lite kakaoprickar här och där. Som tur var så märker man inte av det alls. Men nästa gång kommer jag nog sikta ner kakaon istället för att undvika detta.
 
 
3 dl vispgrädde
2,5 dl strösocker
50 gram smör
1,5 dl ljus sirap
0,5 dl kakao
1 msk vaniljsocker
 
Klä en form, ca 15*20 cm, med bakplåtspapper. Blanda ihop alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull och rör tills allt har smält ihop. Koka på medelhög värme tills kolan har en temperatur på 120 grader. Rör om då och då, men inte för ofta. Ta kastrullen från plattan och häll smeten i formen. Låt svalna och stelna i rumstemperatur. Skär kolan med en vass kniv i fyrkantiga bitar.
 
 
Nu kallar sängen på mig, klockan ringer tidigt imorgon bitti. God natt!