Hallongrottor

Lättbakade och goda småkakor som vem som helst kan baka. Hallongrottor, eller syltkakor som det också kallas, består av mördeg och hallonsylt som bara smälter i munnen. Låt degen vila en stund innan du bakar ut kakorna för bästa resultat.
 
 
HALLONGROTTOR:
20-25 st
 
4,5 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
220 gram smör, rumsvarmt
 
1-1,5 dl hallonsylt
 
Sätt ugnen på 200°C. Blanda samman mjöl, socker, bakpulver och vaniljsocker i en skål. Skär smöret i mindre bitar och tillsätt det. Arbeta snabbt samman till en deg. Låt degen vila ca 60 min i kylen. Forma degen till små bollar och lägg i en muffinsform på en plåt. Gör en fördjupning i varje kaka och klicka i lite sylt. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter. Låt kallna.
 
Icas hallonsylt var fast och bra, så den funkade jättebra i kakorna. 
 
 
 

Snickerskakor

Dessa snickerskakor bjöd jag på när jag fyllde år för någon vecka sedan. Väldigt goda och uppskattade av både stora och små. Har bakat dessa ett flertal gånger innan men just den gången (när det är kalas och allt!) lyckades jag göra dom ganska torra av någon konstig anledning och varför dom blev så tror jag beror på att jag inte smälte samman allt ordentligt. Så tänk på det när ni bakar dom. Förvara kakorna i en burk med lock. 
 
 
SNICKERSKAKOR:
 
1 burk jordnötssmör
1 dl strösocker
2 dl ljus sirap
8 dl cornflakes (eller rice krispies)
1 tsk vaniljsocker
1 dl kokos
 
200 gram blockchoklad
 
Smält samman jordnötssmör, socker och sirap i en kastrull. Rör under tiden. Krossa flingorna lite lätt och blanda ner det i kastrullen tillsammans med vaniljsocker och kokos. Blanda. Tryck ut röran i en bakplåtsklädd form. Smält chokladen över ett vattenbad (eller i mikron) och bred den sedan över kakan. Låt stelna i kyl och skär sedan kakan i lagom stora bitar. 
 
 
Ät och njut! 
 

Pappardelle med lax- och dillsås

En ljuvligt god pasta med lax- och dillsås. En utmärkt lördagsmiddag med få ingredienser och ytterst lite ansträngning. Passar även utmärkt en vardag, då den går väldigt snabbt att laga! Jag använde mig av färsk lax som jag först delade i fyra portionsbitar (kryddade med salt och peppar) och sedan tärnade upp i små bitar, men det går minst lika bra med fryst portionslax. 
 
 
 
PAPPARDELLE MED LAX- OCH DILLSÅS:
4 port
 
600 gram lax (gärna färsk)
1 gul lök
2,5 dl grädde
2 dl creme fraiche
1 knippe dill
1 fiskbuljongtärning
1 msk pressad citronsaft 
salt och peppar 
 
Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Skala och hacka löken fint. Filéa och skär laxen i mindre bitar. Hetta upp en stekpanna med smör och stek löken mjuk och glansig. Tillsätt laxen och låt fräsa med en stund.
 
 
Häll sedan ner grädde, creme fraiche, finhackad dill, buljongtärning, citronsaft, salt och peppar. Låt puttra någon minut. Häll av pastavattnet och blanda pastan med såsen.
 
Servera direkt!