Ljuvliga kardemummabullar

Igår blev det nybakade bullar för hela slanten. Leon och jag hade inget att roa oss med innan han skulle sova middag, så vi ställde oss och bakade en massa kardemummabullar och fikade sedan på det när han vaknade igen. Dessa blev ljuuuuuvligt goda och fick mycket smak av kardemumma, precis så som det ska vara! Ett tips - använd helst hela kardemummakärnor som du stöter fint så blir bullarna hundra gånger godare, vill jag lova.
 
 
LJUVLIGA KARDEMUMMABULLAR:
(20-25 st)
 
50 gram jäst
5 dl mjölk
1 dl strösocker
2 tsk stött kardemumma
0,5 tsk salt
12-14 dl vetemjöl
175 gram rumsvarmt smör
 
100 gram mandelmassa
1 dl strösocker
175 gram smör
2 tsk stött kardemumma
 
1 ägg
pärlsocker
 
Värm mjölken till fingervarmt. Smula jästen i en bunke. Häll mjölken över jästen och rör tills den lösts upp. Rör ner salt, socker och kardemumma och till sist mjölet, lite i taget. Tillsätt smöret i klickar och arbeta ihop till en deg. Knåda degen ordentligt, ca 5 min i hushållsassistent eller 10 min för hand. Låt degen jäsa övertäckt ca 45-60 min.
 
 
Riv mandelmassan och rör ner smör och socker till en jämn smet. Kavla ut degen cirka 5 mm tjock till en rektangel. Stryk på rikligt med fyllning. Strö över kardemumma. Vik degen på längden. Skär längder på tvärsen cirka 2-3 cm breda.
 
 
Tvinna längden. Håll ena degkanten med pekfinger, långfinger och tumme. Vira deglängden två varv kring fingrarna. Lägg degänden över fingrarna och degen och kläm fast kanten under bullen. Låt bullarna jäsa till dubbel storlek i cirka 40-60 minuter.
 
 
Sätt ugnen på 250 grader. Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda i 6-8 minuter. Låt bullarna kallna på galler under bakduk. 
 
 
Ät och njut med ett glas mjölk till! 
 

Kryddig köttfärsgryta

Här ska ni få en snabblagad och kryddig köttfärsgryta som ni kanske kan laga till helgen eller den kommande veckan. Nästa gång kommer jag nog tillsätta lite mer grädde så det blir ännu mer sås av det. Jag har justerat detta i receptet nedan. Servera gärna med basmatiris och en god sallad. Gott!
 
 
KRYDDIG KÖTTFÄRSGRYTA:
4 port
 
500 gram nötfärs
1 gul lök
3 dl grovhackad vitkål
1 köttbuljongtärning eller grönsaksbuljongtärning
2 tsk curry
1 tsk kanel
1 tsk sambal oelek
3-4 dl grädde
1 dl vatten
salt och peppar
 
Skala och hacka löken. Hetta upp en stekpanna med olja och bryn lök, kål, smulad buljongtärning, curry, kanel och sambal oelek. Låt fräsa någon minut och lägg sedan åt sidan. Tillsätt färsen i stekpannan och bryn den. Häll tillbaka grönsakerna och tillsätt grädde, vatten, salt och peppar. Låt puttra ca 5-10 min. Smaka av. Servera med nykokt basmatiris och en sallad. 
 
 
Smaklig spis!