Risgrynsgröt

Här kommer mitt grundrecept för en lyckad och magisk god risgrynsgröt. Låt den koka långsamt så blir den riktigt krämig och god. Servera gröten tillsammans med körsbärssås, saftsås eller mjölk - och lite kanel förstås. Äter du hellre Ris á la Malta tillsätter du bara lite vispad grädde smaksatt med socker och vaniljsocker när gröten svalnat. 
 
 
RISGRYNSGRÖT:
4 port
 
1,5 dl grötris
3 dl vatten
0,5 tsk salt
5 dl standardmjölk
1-2 dl grädde
3 msk strösocker
1 klick smör eller margarin
1 kanelstång
 
Blanda ris, vatten och salt i en kastrull. Koka upp och koka under lock på svag värme ca 10 minuter. Tillsätt mjölk, grädde, socker, smör och kanel och rör om. Koka upp och låt gröten svälla på svag värme under lock ca 40 minuter. Servera gröten ljummen med körsbärssås, saftsås eller mjölk och lite malen kanel.
 
 
Såååååååå gott!
 

Spenatsoppa med ägg

Sorry, för den dåliga uppdateringen men det har helt enkelt kommit en massa andra saker i vägen. Denna soppan blev så god. Mjuk och mild i smaken och mättar gott -  och att spenat dessutom är supernyttigt gör ju inte saken värre. Servera gärna soppan med kokt ägg och något gott bröd.
 
 
SPENATSOPPA MED ÄGG:
4 port
 
500 gram fryst, hackad spenat
1 msk smör
3 msk vetemjöl
8 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
1-2 dl grädde
salt och peppar
4 ägg
 
Koka äggen. Stoppa den frysta spenaten i lite av vattnet i en kastrull och tina upp. Tillsätt smör. Pudra på vetemjöl och häll på resten av vattnet. Smula i buljongtärningarna, låt sedan soppan koka i ca 10-15 minuter under lock. Rör i grädden och smaka av med salt och peppar. Skala och skär äggen i halvor. Servera soppan tillsammans med ägghalvor och bröd.
 
Hoppas ni gillar det!
 

Kål- och köttfärssoppa

En soppa som värmer i höstrusket! Denna soppan blev verkligen så god, så detta måste ni bara testa. Servera gärna något gott bröd till. Perfekt vardagsmat! 
 
 
KÅL- OCH KÖTTFÄRSSOPPA:
4 port
 
400 gram nötfärs
0,5 vitkålshuvud
2 morötter
2 kött- och grönsaksbuljongtärningar
8 dl vatten
1 burk krossade tomater
1 msk tomatpuré
2 krm cayennepeppar
2-3 vitlöksklyftor
1,5 tsk gurkmeja
2 tsk mejram
salt och peppar 
 
Strimla kålen i tunt. Skala och skär morötterna i små bitar. Värm upp lite smör i en stekgryta och bryn färsen. Lägg åt sidan. Fräs kålen i ca 5 minuter tills den börjar bli mjuk. Tillsätt morötterna och fräs ytterligare en minut. Tillsätt buljongtärningar, vatten, krossade tomater, tomatpuré, pressad vitlök, cayennepeppar, gurkmeja och mejram. Låt allt koka upp och puttra i ca 25-30 minuter. Smaka av med salt och peppar.
 
 
Servera med något gott bröd.