Knäck i mikrovågsugn

Att göra knäck i mikrovågsugn är ett enkelt och snabbt sätt att koka knäck. Här är ett recept på klassisk knäck av socker, grädde, smör och sirap med hackad mandel i. Perfekt till gottebordet på julafton! 
 
 
KNÄCK I MIKROVÅGSUGN:
30 st
 
1 dl vispgrädde
1 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 msk smör
1 dl hackad mandel
 
Blanda socker, grädde och sirap i en skål som tål mikrovågsugn och som rymmer minst 2 liter. Ställ in skålen i mikron och koka 8-10 minuter eller tills smeten klarar kulprovet eller tills temperaturen är ca 125˚C. Rör ner mandeln och smöret i smeten. Fördela smeten i knäckformar. Förvara svalt.
 
 
Snabbt, gott och enkelt! 
 

Saffranskola med kokos

Denna kolan blev galet god! En mjuk-seg kola med lagom mycket smak av saffran och rostad kokos. Visst låter det gott? ;) Detta måste ni bara testa inför andra advent eller julafton. Receptet hittade jag på Icas hemsida! 
 
 
SAFFRANSKOLA MED KOKOS:
 
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
50 gram smör
1,5 dl ljus sirap
1,5 dl kokos
2 påsar saffran
 
Blanda grädde, smör, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull. Koka upp på hög värme och rör om. Fortsätt att koka på låg värme utan omrörning till 120-125°C. Rosta kokosen i en torr het panna tills den blir gul-brun. Blanda ner den och saffranet i kolasmeten. Häll upp smeten i en smord eller bakpappersklädd form. Låt kolan stelna innan den skärs i bitar.
 
 
Farligt goda!
 

Pannacotta med granatäppelkärnor

 
Världens bästa och godaste pannacotta som bara smälter i munnen. Pannacottan går att smaksätta på många olika vis och är därför en dessert som är tacksam att variera och inte minst förbereda. Testa att smaksätta den med t ex saffran, choklad eller kanske lakrits? 
 
 
PANNACOTTA MED GRANATÄPPELKÄRNOR:
4 port
 
1 vaniljstång
5 dl vispgrädde
0,5 dl strösocker
2,5 gelatinblad
 
granatäppelkärnor (eller hallon!)
 
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten, ca 5 min. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Koka upp grädde, socker, vaniljstång och vaniljfrön. Låt sjuda några minuter. Ta upp vaniljstången. Krama ur gelatinbladen och rör försiktigt ner dom i kastrullen. Häll upp i 4 glas och låt stelna i kylen. Kyl pannacottan minst 3 timmar. Toppa med granatäppelkärnor eller hallon. 
 
 
Gillar man inte granatäpple kan man alltid toppa pannacottan med t ex varma, kokta hallon! Det är också väldigt gott.