Lime- och honungsmarinerade kycklingspett

Otroligt goda kycklingspett med god marinad av lime och honung som passade perfekt till kyckling. På spetten hade jag även grön paprika, men lite lök hade nog gjort susen också! ;) Jag serverade mina kycklingspett med ugnsrostade rotfrukter, kall vitlöksås och sallad. 
 
LIME- OCH HONUNGSMARINERADE KYCKLINGSPETT
6-8 st
 
800 gram kycklingfilé
2 paprikor
1 dl majsolja
4-5 msk flytande honung
1 msk kinesisk soja
1 vitlöksklyfta
1 lime
0,5-1 tsk chilipulver
peppar
 
Skär kycklingen i lagom stora bitar. Blanda ihop majsolja, honung, soja, pressad vitlöksklyfta, limesaft, chilipulver och lite peppar. Häll marinaden över kycklingen och låt marinera i ca 3 timmar. Skölj och skär paprikan i bitar. Varva kyckling och paprika (och lök) på ett spett. Grilla spetten tills kycklingen är helt genomstekt. 
 
Servera med ugnsrostade rotfrukter, kall vitlökssås och sallad!
 

Pannacotta med rabarber

En uppskattad och lättgjord dessert! Sött möter syrligt, mums! Vill man kan man t ex använda hallon istället för rabarber om man tycker att det är godare. Skippa då kanel eller kardemumma. 
 
PANNACOTTA MED RABARBER:
 
5 dl vispgrädde
2,5 gelatinblad
0,5 dl strösocker
1 vaniljstång
 
250 gram rabarber
0,75 dl råsocker
1 msk vatten
0,5 tsk kanel (eller t ex kardemumma!)
 
Häll grädde och socker i en kastrull. Skär vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg fröna och stången i kastrullen tillsammans med det andra. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 5 min. Koka upp och ta kastrullen från värmen. Låt stå och dra i ca 10 min. Ta upp vaniljstången och rör ner gelatinbladen (som du kramat ur) i den varma grädden. Rör om. Fördela i fyra portionsglas. Låt stå kallt i minst 2-3 timmar.
 
Skölj och skär rabarbern i 1 cm stora bitar. Lägg dom i en kastrull och tillsätt vatten och kanel. Låt koka upp och tillsätt sedan sockret. Låt rabarbern sjuda tills den mjuknar. Ta kastrullen från värmen och låt kompotten svalna. Fördela över pannacottan och låt stå kallt fram till servering.
 
Gott, gott!
 

Morotspaj med fetaost

Denna pajen har blivit en favorit! Krämig och god. Perfekt att ha till buffén eller bara som den är tillsammans med en god sallad och dressing. 
 
MOROTSPAJ MED FETAOST:
 
Degen:
3 dl vetemjöl
125 gram smör
2-3 msk kallt vatten
 
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla ingredienser till pajdegen och tryck ut i en pajform. Täck med folie och låt stå kallt i kylen i ca 30 min. Nagga pajdegen och grädda i ugnen i ca 10 min.
 
Fyllningen:
500 gram morötter
4 dl lätt creme fraiche
1 tsk salt
2 ägg
1 vitlöksklyfta
1 dl riven ost
150 gram fetaost
 
Skala och finriv morötterna. Vispa ihop creme fraiche, salt och ägg. Pressa i vitlöksklyftan och vänd sedan ner osten och morötterna. Fördela blandningen i pajskalet. Tärna fetaosten och tryck ner i pajen. Grädda tills fyllningen stannat i ca 40 min. Garnera med någon färsk krydda!
 
 Servera med en god sallad!