Grahamsbullar

Söndagen började med en riktig lyxfrukost. Hemmagjorda saftiga grahamsbullar med extra mycket smör och en god ost. Det är så gott! Bröd är nog något av det godaste som finns. Frukost utan bröd är ingen frukost för mig! ;) Jag klämde i mig fyra bullar och hade faktiskt kunnat klämma i mig en till utan problem. Men dom åkte fint in i frysen och väntar på morgondagens frukost. Jag ser redan fram emot den. ;) Ni måste testa dessa goda bullarna.
 
 
50 gram jäst
5 dl mjölk
75 gram smör eller margarin
1,5 tsk salt
2 msk strösocker
0,5-1 dl sirap
5 dl grahamsmjöl
7-10 dl vetemjöl special
 
1 st ägg
havregryn
 
Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader. Smula jästen i en bunke och häll över lite av degvätskan. Rör ner salt, socker och sirap innan resten av degvätskan hälls i. Blanda i grahamsmjölet. Arbeta in vetemjölet och knåda degen smidig i 5-10 min. Låt degen jäsa under en bakduk i ca 60 min. Dela degen i 12-15 st bullar. Rulla dom till runda bullar och låt dom jäsa på en plåt i ca 30 min. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över havregryn. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 min, tills att bullarna har fått fin färg.
 
 
Servera bullarna med smör, ost och marmelad. Muuuums!
 
 
Detta blev nog mitt sista inlägg innan vi åker till Egypten, Hurghada, på tisdag. Kaaanske att jag hinner baka eller laga något gott innan dess, som jag vill dela med mig av. Annars hörs vi om någon vecka igen! ;) Håll tummarna för strålande sol och massor av fisk i havet.
 

Rotfruktssoppa med köttfärs

Satt och bläddrade i Lunds lokaltidning på jobbet innan idag och hittade denna goda soppan på en av "Viktväktarnas" sida. Blev självklart tvungen att provlaga den! Är ju så sjuuukt kallt ute, så soppa passade perfekt en dag som denna. Soppan innehåller rotfrukter som potatis, morötter och palsternacka och köttfärs, lite krossade tomater och kryddor. Värmande och väldigt gott!
 
 
400 gram nöt- eller blandfärs
1 st gul lök
2 st vitlöksklyftor
3 st stora potatisar
2 st morötter
1-2 st palsternackor
400 gram krossade tomater
2 msk tomatpuré
2 st köttbuljongtärningar
1 liter vatten
1-2 tsk chilipeppar
salt och peppar
 
creme fraiche
persilja
bröd
 
Hacka lök och vitlök och bryn i smör/olja i en gryta. Lägg i färsen och stek den smulig. Skala och skär rotfrukterna i lagom stora bitar. Blanda ner rotfrukterna i grytan. Lägg i tomatpuré, krossade tomater, buljongtärningar och vatten. Låt soppan småputtra i ca 20-25 min, så att rotsakerna blir mjuka. Smaka av med chilipeppar, salt och peppar. Servera soppan med en klick creme fraiche, klippt persilja och bröd.
 
Kan någon gissa vad jag ska baka om en liten stund? En av ingredienserna är kardemumma. Börjar på S och slutar på A. ;)
 

Fiskburgare

Dagens middag blev hemmagjorda fiskburgare. En snabblagad rätt och ett jättebra alternativ till vanliga hamburgare som man alltid annars gör. Jag använde mig av torskfilé men det går minst lika bra med laxfilé om man hellre vill ha det. Gör en hemmagjord dressing till och du har en jättegod middag. ;)
 
 
500-600 gram torsk eller laxfilé
1 st ägg
0,5 dl matlagningsgrädde
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 krm cayennepeppar
 
ströbröd
1 st ägg
 
Mixa dom halvtinade fiskfiléerna med ägg, matlagningsgrädde, salt, peppar och cayennepeppar i en matberedare. Forma färsen (som är ganska så lös!) med blöta händer till fyra burgare. Pensla burgarna med ägg och vänd dom i ströbröd. Stek dom på medelvärme, tills dom har fått en fin yta och är färdiga. Blanda ihop dressingen och bygg ihop din burgare med valfria tillbehör.
 
 
3 dl gräddfil eller creme fraiche
0,5 dl hackad dill
1 msk majonnäs
salt och peppar
 
Blanda ihop alla ingredienser till såsen.