Pannbiff i tomatgräddsås

Ojdå, här står tiden still. Hela tre veckor sedan sist, haha! Ska försöka bättra mig. Men nu har jag minsann lite tid över (medan Leon sover middag!) och här kommer ett väldigt gott recept på saftiga pannbiffar i tomatgräddsås. Jag serverade biffarna med pasta, men vill man kan man lika bra servera pressad potatis eller kokt ris till. En smaksak helt enkelt. 
 
 
PANNBIFF I TOMATGRÄDDSÅS:
(4 port)
 
500 gram blandfärs
1 ägg
1 dl mjölk
4 msk ströbröd
1 gul lök
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
 
3 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1-2 msk tomatpuré
1 tsk soja
salt och peppar
eventuellt lite redning
 
Koka pastan. Blanda ägg, mjölk och ströbröd i en bunke. Låt svälla några minuter. Skala och riv löken. Tillsätt färs, riven lök, salt och peppar i ströbrödsblandningen. Rör om ordenligt. Blöta händerna och forma ca 8 biffar. Hetta upp en stekpanna med smör och bryn färsbiffarna några minuter per sida. Blanda ihop grädde, mjölk, tomatpuré och soja i en skål. Sänk värmen och häll i gräddblandningen. Låt färsbiffarna sjuda i såsen i ca 5-10 min. Red av såsen om det behövs. Smaka av med salt och peppar. 
 
 
Servera direkt!
 

Köttbullar i citronsås

Denna veckan har vi beställt matkasse igen. Jag älskar att sitta och knåpa ihop middagar (och handla!) för veckan men ibland är det rätt så skönt att få recept och mat levererat till dörren. Först ut var dessa goda köttbullarna i citronsås som serverades tillsammans med kokt potatis och ärtiga bönor. Jag gjorde några ändringar i receptet som gjorde det hela lite godare, enligt mig.
 
 
KÖTTBULLAR I CITRONSÅS:
(4 port)
 
500 gram nötfärs
1 gul lök
0,5 dl ströbröd
3/4 dl mjölk
1 tsk kinesisk soja
1 ägg
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
 
2 dl vatten
2,5 dl grädde
1 msk vetemjöl (utrört i lite vatten)
0,5 köttbuljongtärning 
1 citron, gärna ekologisk
1 tsk strösocker
1 tsk torkad timjan
salt och peppar
 
Riv löken fint och blanda med ströbröd, mjölk, soja och ägg. Tillsätt sedan färsen, salt och peppar. Blanda och forma färsen till 15-20 köttbullar. Hetta upp en stekpanna med smör och stek köttbullarna runt om 4-5 min. Häll på vatten, grädde, redning och buljongtärning. Låt puttra någon minut.
 
 
Pressa ner saften från citronen (och även skalet om du vill), strösocker och timjan. Smaka av med salt och peppar. Låt köttbullarna puttra i såsen tills dom är genomstekta. Servera köttbullarna tillsammans med kokt potatis och ärtiga bönor.