Snickerskaka

Denna ljuvliga lilla kakan fick jag smaka av min kära svärmor i söndags när hon passade Ebba. Så himla god! Seg, krispig och len på samma gång och smakar precis som Snickers-choklad. Mums! Det finns massa olika recept på denna kakan, men detta hittade jag och den blev jättegod.
 
 
1 st burk jordnötssmör
1 dl socker
2 dl ljus sirap
1 tsk vanlijsocker
1 liter rice krispies
(1 dl kokos om man vill)
200 gram choklad
 
Ta en kastrull och häll i sirap, socker, jordnötssmör och vaniljsocker. Värm röran utan att det kokar. Rör ner flingorna och blanda väl. Platta ut smeten i en form. Ställ in i kylen medan du smältet chokladen över ett vattenbad. Bred sedan chokladen över smeten. Låt den stå kallt en stund innan du skär upp den i bitar.
 

Kalops

För första gången i mitt liv har jag gjort en uuunderbart god kalops till middag! Blev mycket bättre och godare än vad jag trodde att den skulle bli. Tror man ska ha lite tur med köttet man köper, och det hade jag, för det blev väldigt mört och saftigt. Sen beror det ju så klart på hur länge köttet får koka. Jag kokade det i 2,5 timme och det blev perfekt - och ännu godare blev det när vi satt i kvällssolen på balkongen och åt det. ;)
 

700 g högrev
9 dl vatten
20-30 kryddpepparkorn
4 lagerblad
1,5 tsk salt
3 morötter
2 st gula lökar
3 msk vetemjöl
3 dl mjölk
soja

Skär köttet i 3x3 cm stora bitar. (Ta bort senor, men inte allt fett eftersom det mesta av detta smälter och ger god smak åt grytan) Bryn köttet i smör, salta och peppra med svartpeppar. Lägg över i en stekgryta efter hand som det brynts klart. Vispa ur stekpannan med lite vatten, häll skyn och 5-6 dl vatten i grytan, tillsätt kryddpeppar, lagerblad och salt. Koka på svag värme i 1,5 timme.

Skär löken i mindre klyftor och morötterna i 3 cm långa bitar, lägg i detta och häll på resten av vattnet. Koka i 30-45 minuter till tills köttet är mört.

Red av såsen genom att vispa ut mjölet i 1 dl av mjölken, häll i detta i grytan och tillsätt sedan resten av mjölken. Koka i 5 minuter. Smaka av med salt och kryddpeppar (krossa kornen i en mortel ifall det behövs mer krydda).

Laxpaj med spenat

En riktigt god och matig paj med varmrökt lax, spenat och västerbottenost. Passar väldigt bra till kräftskivan eller att bara äta den som den är. Servera den med romsås eller bara en klick creme fraiche och lite räkor. Muuuums, säger jag bara! Testa, testa. Recept från Matplatsen.
 
 
Pajskalet
4 dl mjöl
50 gram smör
1 tsk bakpulver
1 dl mjölk
 
Fyllning
250 gram varmrökt lax
100-150 gram färsk spenat
1 st gul lök
150 gram (en påse) västerbottenost
3 dl creme fraiche
3 st ägg
salt och peppar
 
Blanda alla ingredienser till pajskalet och arbeta till en smidig deg. (Behöver ej förgräddas!). Fräs spenaten hastigt i smör. Dela laxen i bitar och hacka löken fint. Strö spenat, lax och lök i pajskalet.
 
 
Blanda ägg, creme fraiche och osten i en skål, salta och peppra och häll sedan över det andra. Skaka formen lite så äggsmeten fördelar sig över laxen.
 
 
Ställ in i ugnen i 200 grader i cirka 30-40 min. Servera pajen ljummen med en klick creme fraiche eller romsås och lite handskalade räkor.
 
 
Nu testar ni denna! Om man vill kan man ha räkor i istället, dock blir det inte lika mycket smak som när man änvänder sig av lax. Men gott blir det.
 
Nu ska jag sätta mig ner och planera veckans middagar. Om det är någon som sitter inne med ett gott och bra recept, får ni gärna skriva det i kommentarerna. ;) Ibland står det still i skallen på mig, så lite tips är alltid kul.
 
 
Lycka till.