Klassisk lasagne

Gårdagens middag blev minst lika god som den ser ut. Klassisk lasagne med en krämig bechamelsås, så gott!!! Ett tips är att koka köttfärssåsen länge, minst 30 min, så den blir riktigt god och smakrik. Toppa lasagnen med en god riven ost innan den åker in i ugnen och servera sedan med en sallad. 
 
 
KLASSISK LASAGNE:
(4-6 port)
 
1 gul lök
2-3 vitlöksklyftor
600 gram nötfärs
1 tsk oregano
1 tsk timjan
2-3 msk tomatpuré
0,5 dl vitt vin
400 gram krossade tomater
2-3 dl vatten
1 kalvbuljongtärning
salt och peppar
 
100 gram smör eller margarin
3 msk vetemjöl
6-8 dl mjölk
150 gram riven ost
salt och vitpeppar
 
Sätt ugnen på 225°. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs dem mjuka i smör eller olja i en gryta. Lägg i köttfärsen och stek den under omrörning så att den smular sig. Tillsätt tomatpuré, krossade tomater, vin, vatten oregano, timjan och buljongtärning. Låt såsen koka i 20-30 min. Smaka av med salt och peppar. 
 
 
Smält smöret i en kastrull. Vispa ut mjölet i det smälta smöret och tillsätt mjölken lite i taget. Sjud under omrörning tills såsen tjocknar. Smaka av såsen med salt och vitpeppar. Varva sås, lasagneplattor och köttfärssås i en ugnssäker form. Avsluta med sås och riven ost. Sätt in lasagnen mitt i ugnen ca 40 minuter.
 
 
Servera med en god sallad, gärna med frukt i! 
 

Flygande Jacob

Flygande Jacob har jag inte lagat på år och dagar. Men igår blev jag så himla sugen på just grillad kyckling och den goda "rosa såsen" som jag alltid kallade det när jag var liten. Just kombinationen med grillad (hel!) kyckling tillsammans med curry, banan, jordnötter, chilisås och grädde är faktiskt väldigt, väldigt gott! Testa själv så får ni se! Här kommer min variant på denna rätten.
 
 
FLYGANDE JACOB:
(3-4 port)
 
1 färdiggrillad kyckling
140 gram bacon
1 liten gul lök 
3 dl vispgrädde
1 dl chilisås
1-2 tsk curry (gärna stark)
1 banan 
1 dl jordnötter
salt och peppar 
 
Sätt ugnen på 200 grader. Bena ur och lägg kycklingköttet i en form. Skala och hacka löken. Strimla och stek baconet. Låt rinna av på hushållspapper och lägg sedan löken och baconet ovanpå kycklingen. Blanda grädden med chilisås, curry, salt och svartpeppar. Häll blandningen över kycklingen. Skala och skiva bananen och lägg ovanpå. Grädda mitt i ugnen i 20 minuter. Strö över jordnötterna före servering. Servera med kokt ris och sallad.
 
 
 
Smaklig spis!
 

Dadelbollar

Chokladbollar är en riktig klassiker som jag bara älskar. Men ibland vill man kanske försöka vara lite nyttig och då är dessa dadelbollar ett perfekt alternativ till vanliga chokladbollar. Smaken och konsistensen är väldigt lik vanliga chokladbollar, konstigt nog! Dessa blev jag bjuden på hemma hos Hanna för någon vecka sedan, då hade hon även tillsatt lite tranbär i smeten och det blev också jättegott. 
 
 
DADELBOLLAR:
 
2,5 dl havregryn
8-10 dadlar
0,75 dl kokosolja
1,5 msk kakao
2 msk kallt kaffe
en nypa salt
 
kokos
 
Ta fram en matberedare eller stavmixer. Mät upp och mixa alla ingredienserna (förutom kokosen) till en smet. Rulla bollar av smeten och rulla i kokosflingor. Lägg upp bollarna på ett fat och låt stå i kylskåpet några timmar. 
 
Smeten är mixad och klar...
 
 
Ät och njut!