Klassisk kålpudding

Klassisk kålpudding är en av mina favoriträtter och lagas ofta här hemma. Brukar oftast göra den med blandfärs, men en bra fläskfärs funkar precis lika bra - det blir så saftigt och gott! Idag fick det bli fläskfärs, då City Gross hade riktigt bra pris på just detta. 19,90 kr/kg - det priset kan man inte klaga på! Kålpuddingen blev lika god som vanligt - har ju bloggat om denna kålpuddingen innan, men en liten påminnelse är väl inte fel, så här kommer receptet igen. Kanske något att laga till söndagsmiddagen?
 
 
500 gram bland- eller fläskfärs
1 litet vitkålshuvud
4 msk ljus sirap
1 dl grädde
2 msk kalvfond
1 liten gul lök
0,5 dl kallt vatten
3 msk ströbröd
1 msk kinesisk soja
1 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
 
Sätt ugnen på 175 grader. Strimla vitkålen i lagom stora bitar och stek mjuk i lite smör i en stekpanna. Tillsätt sirapen mot slutet, rör om och ställ sedan åt sidan. Lägg färsen i en bunke och tillsätt grädde, kalvfond, riven lök, soja, salt och peppar. Blanda ihop ströbröd och vatten och tillsätt även detta i bunken tillsammans med det andra. Arbeta ihop smeten. Rör ner en tredjedel av kålen i färsen. Smörj en ugnssäker form med lite smör och täck formens botten med färsen. Avsluta med resterande kål och ringla över lite sirap. Ställ in formen i ugnen i ca 30-40 min.
 
 

Servera med kokt potatis, gräddsås och lingonsylt.
 

Per Morbergs chokladpudding

Chokladpudding i pulverform är barnsligt gott, tycker jag. Det är så himla smidigt att bara vispa ihop pulvret med lite mjölk, vänta en stund och sedan är det klart - och med en klick vispgrädde till blir det ännu godare. Men idag struntade jag i pulverpåsen och testade att göra egen hemmagjord chokladpudding efter Per Morbergs recept och den blev riktigt god! Nästa gång kommer jag dock tillsätta lite mer strösocker, då den gärna hade fått vara lite mer söt i smaken. (Receptet nedan är så som jag kommer göra den i fortsättningen).
 
 
5 dl standardmjölk
5 msk maizena
4-5 msk strösocker
3 msk kakaopulver
1 uppvispat ägg
1 msk vaniljsocker
 
Blanda alla ingredienser i en kastrull och värm under omrörning. Rör hela tiden och låt sjuda (får ej koka!) tills krämen blivit tjock. Låt krämen svalna något. Fördela krämen i portionsskålar eller i en stor skål och låt kallna i kylskåp i ca 2-3 timmar.
 
 
 
Toppa chokladpuddingen med vispad grädde och riven choklad.
 

Ugnsbakad falukorv med västerbottenost, lök och körsbärstomater

Bra och lättlagad vardagsmat är väl ändå falukorven! Falukorv är inget jag köper särskilt ofta, men ibland kan jag få ett riktigt sug efter just falukorv (alltid ugnsbakad eller som korvstroganoff - stekt falukorv i skivor är något av det äckligaste jag vet!) och potatismos - och idag var en sån dag! Lök och tomater fördelas runt korven, som sedan toppas med senap, ketchup och västerbottenost. Gillar du inte västerbottenost kan du använda en annan lagrad ost som t ex prästost eller herrgårdsost. Servera falukorven med potatismos.
 
 
800 gram falukorv
2 gula lökar
250 gram körsbärstomater
1-2 dl riven västerbottenost
senap (jag använder Johnny's söt-starka)
ketchup
2 dl vatten
 
Sätt ugnen på 200 grader. Skär korven i centimeter tjocka skivor (men inte helt igenom) och lägg i en smord ugnssäker form.
 
 
Skala och skiva löken i tunna skivor. Fördela löken och tomaterna runt om korven. Ringla över senap och ketchup, och strö sedan över den rivna osten. Häll vattnet i bottnen av formen och gratinera i mitten av ugnen i ca 30-35 min. Servera med hemmagjord potatismos.
 
 
 

Smaklig måltid!