Kycklinggryta med indiska smaker

Denna grytan blev riktigt, riktigt god! Trodde dock aldrig att min 2-åring skulle få för sig att ens smaka på denna rätten, men han åt som bara den och sa "god sås, mamma!" flera gånger - det är kärlek det. ;) Servera med basmatiris och en sallad om man ha vill det.
 
 
KYCKLINGGRYTA MED INDISKA SMAKER:
(4 port)
 
4 kycklingfiléer, strimlad
0,5 gul lök
1 stor spetspaprika
1 litet blomkålshuvud (gärna eko)
2-3 vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater (gärna eko)
1 förp kokosmjölk, extra smooth
2 grönsaksbuljongtärningar
2 msk garam masala (indisk kryddblandning, finns bland kryddorna)
1 msk gul curry 
salt och peppar
 
Skala och finhacka löken. Dela blomkålshuvudet i små buketter. Skölj och skär paprikan i bitar. Hetta upp en stekpanna med olja och stek blomkål och paprika någon minut tills det fått fin färg. Lägg över på ett fat. Stek kycklingen och finhackad lök i samma panna. Tillsätt pressad vitlök, krossade tomater, kokosmjölk, buljongtärningar, garam masala och curry. Låt puttra i ca 10 min. Tillsätt sedan dom frästa grönsakerna och låt puttra ytterliggare 10 min. Smaka av med salt och peppar. 
 
 
Smaklig spis! 
 

Nikkaluoktasoppa

Mums, vilken god och smakrik soppa jag gjorde till middag idag! Nikkaluoktasoppa (ja, den heter faktiskt så, haha!) består av bl.a köttfärs, vitkål, vitlök och purjolök. Perfekt vardagsmat som går snabbt att laga. Servera gärna något gott bröd till, eller som jag, varma ostmackor som du enkelt gör av rostebröd, smör och ost som du sedan sätter in i ugnen tills osten smält och fått fin färg.
 
 
NIKKALUOKTASOPPA:
(6 port)
 
500 gram nötfärs
300 gram vitkål
1 gul lök
1 purjolök
3 vitlöksklyftor
13-14 dl vatten
2 köttbuljongtärningar
2 msk tomatpuré
2-3 msk kinesisk soja
1 msk skånsk senap, stark
1 lagerblad
salt och peppar
 
bladpersilja
 
Strimla vitkålen fint. Skala och hacka lök, vitlök och purjolök. Hetta upp en kastrull med lite olja. Stek färsen och rör så den blir grynig. Tillsätt sedan den hackade löken och vitkålen. Låt fräsa med en stund tills löken mjuknat något. Häll på vatten, buljongtärningar, tomatpuré, soja, senap och lagerblad. Låt koka upp. Låt soppan puttra på svag värme i ca 20 min. Smaka av med salt och peppar. Strö över persilja vid servering. 
 
 
Hoppas ni gillar den lika mycket som jag gör!