Köttfärssoppa med tacosmak

Tacos gillar väl dom allra flesta! Testa att göra en köttfärssoppa med tacosmak nästa gång istället för den vanliga tacosen. Gott och värmande nu när hösten närmar sig. Denna soppan har jag lagt in tidigare, men försvann då jag valde att flytta från FEMME förra året. Så här kommer den igen. Servera soppan med nachos och en klick gräddfil eller creme fraiche. 
 
KÖTTFÄRSSOPPA MED TACOSMAK:
4 port
 
400 gram nötfärs
4 potatisar
1 stor röd paprika
2 morötter
8-10 dl köttbuljong (vatten + tärning)
500 gram krossade tomater, gärna ekologisk
1 påse tacokrydda
salt och peppar efter smak
 
Skala potatis och morötter. Dela i lagom stora bitar. Hacka paprikan. Hetta upp en gryta med smör eller olja och stek färsen smulig. Tillsätt potatisen, morötter och paprika. Fräs ytterligare 2-3 min. Häll på buljongen, krossade tomater och tacokryddan. Låt puttra tills rotfrukterna är mjuka. Smaka av med salt och peppar. Servera med nachos och en klick gräddfil eller creme fraiche.
 
Smaklig spis!
 

Pressgurka

Ett gott tillbehör att servera till t ex köttbullar och pannbiff. Här kommer ett lätt recept!
 
PRESSGURKA:
 
0,5 slanggurka  
1-2 tsk salt  
1,5 msk strösocker
2-3 msk ättika, 24%  
1,5 dl vatten  
3 msk färsk persilja, finhackad 
vitpeppar
 
Skiva gurkan tunt med en osthyvel. Salta gurkan och lägg den i ett durkslag med några tallrikar som tyngd. Låt det ligga 15 minuter, krama ur gurkan och lägg den i en skål. Tillsätt socker, finhackad persilja, vatten och ättika och låt det stå i kyl minst 1 timme. Krydda med peppar.
 
 

Kycklinggratäng med mango chutney

En snabblagad och god kycklinggratäng med mango chutney, paprika och curry! Perfekt som bjudrätt - eller som vardagsrätt då den går väldigt fort att tilllaga. Servera med kokt ris och en god sallad.
 
KYCKLINGGRATÄNG MED MANGO CHUTNEY:
3-4 port
 
1 grillad kyckling (ca 800-900 gram)
1 stor röd paprika
3-4 dl vispgrädde eller mellangrädde
1-1,5 dl mango chutney
1 tsk sambal oelek
1 tsk stark curry (eller vanlig)
1-2 vitlöksklyftor
salt och peppar
 
Sätt ugnen på 200 grader. Rensa och skär kycklingen i bitar. Lägg kycklingköttet i en ugnsform. Skölj och strimla paprikan och lägg sedan över köttet. Blanda ihop grädde, mango chutney, sambal oelek, curry, pressad vitlök, salt och peppar i en skål. Häll blandningen över kycklingen. Ställ in gratängen i ugnen i ca 20-30 min tills allt är genomvarmt och fått lite fin färg. 
 
 Kycklingköttet och den strimlade paprikan...
 
Den goda såsen hälls över kycklingen och paprikan - redo för ugnen.
 
Sedan glömde jag dessvärre att ta fler bilder på den färdiga gratängen, glupsk som man är! ;) Ni får istället föreställa er hur den såg ut. Gott blev det i alla fall och kommer lagas fler gånger!