Köttfärslimpa med persilja

Dagens smarriga middag kommer här! Klassisk, saftig köttfärslimpa smaksatt med finhackad persilja och lök. Till limpan serverade jag kokt nypotatis, broccoli och brunsås. Riktigt gott, så detta måste ni bara testa!
 
 
KÖTTFÄRSLIMPA MED PERSILJA:
4-6 port
 
700 gram blandfärs
0,5 dl ströbröd
1 dl mjölk
2 tsk kinesisk soja
1 gul lök
0,5 kruka färsk persilja
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
 
Sätt ugnen på 225 grader. Blanda ströbröd, mjölk och soja i en bunke. Låt stå några minuter. Skala och riv löken. Hacka persiljan och vänd ner i ströbrödsblandningen tillsammans med lök, färs, salt och peppar. Blanda till en slät smet och forma till två limpor. Lägg ner dom i en ugnssäker form och ringla över lite margarin eller smör. Sätt in formen mitt i ugnen ca 20-25 minuter.
 
 
Ät och njut!
 

Syltad rödlök

Alltså det här är så gott, så gott! Särskilt till grillad mat, tacos eller pulled pork. Testade att göra det själv för första gången igår när vi grillade långkokt högrev som man sedan skar upp i bitar, penslade med bbq-sås och grillade. Till detta hade vi kokt nypotatis, coleslaw, bearnaisesås och denna syltade löken. Det blev verkligen så himla gott! Förvara löken en burk med lock. Håller sig i kylskåpet i några veckor.
 
 
SYLTAD RÖDLÖK:
 
2 rödlökar
1-2 msk ättika
3 msk strösocker
3 msk vatten
1 skiva citron (kan uteslutas)
 
Skala och skiva löken tunt. Koka upp ättika, socker och vatten i en kastrull. Lägg i skivad rödlök och citronskivan. Låt koka 2 minuter. Låt svalna i lagen och förvara sedan i en burk med lock. 
 
 
Gott till det mesta och väldigt enkelt att göra!
 

Stuvade makaroner med köttbullar

Idag blev det riktig husmanskost till middag - nämligen stuvade makaroner och hemmagjorda köttbullar. Så gott! Stuvade makaroner är ett snabblagat tillbehör till tex stekt falukorv eller köttbullar. Godast blir det om man stuvar makaronerna genom att hälla dom i kokande mjölk och koka tills dom är mjuka. Smaksätt stuvningen med svartpeppar, salt och muskotnöt. Perfekt vardagsmat för både stora och små!
 
 
STUVADE MAKARONER MED KÖTTBULLAR:
4 port
 
1 liter standardmjölk
5 dl makaroner
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 krm muskotnöt
 
Koka upp mjölken. Tillsätt makaroner och salt. Koka under omrörning på svag värme i ca 20-25 minuter tills makaronerna blir mjuka. Smaka av med peppar och gärna muskotnöt.
 
Köttbullar:
 
500 gram blandfärs
0,5 dl ströbröd
0,75 dl gräddmjölk
1 ägg
1 gul lök
1 msk kalvfond
0,5 msk kinesisk soja
en nypa strösocker
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
 
Blanda ströbröd, gräddmjölk och ägg. Låt svälla en stund. Riv löken på rivjärn och blanda tillsammans med övriga ingredienser i en bunke. Krydda med salt och peppar. Rulla till bullar (det blir lättare med lite vatten på händerna) och stek i en ordenlig klick smör eller margarin tills dom är helt genomstekta.
 
 
Jag toppade rätten med lite ärtskott, väldigt gott och fräscht! Annars är det gott att servera ketchup till. Hoppas det ska smaka!