Saftiga frukostbullar

På helgerna blir det nästan alltid hemmagjorda frukostbullar till frukost - och idag var det dags igen! Saftiga och goda bullar blev det denna söndag. Smakade dock bara en, innan resten åkte in i frysen i väntan på imorgon, då jag ska ha brunch för familjen för att fira min födelsedag. Herregud, vad mycket jag har att fixa med. Men väljer man brunch får man ju nästan skylla sig själv. ;) Har bakat bullar hela morgonen känns det som och efter det bakade jag mina älskade Rimbobullar, och imorgon blir det ännu mer innan gästerna kommer vid 12.00. Mycket jobb, men kul är det! ;) Här kommer i alla fall receptet på dom goda frukostbullarna.
 
 
75 gram smör eller margarin
5 dl mjölk
2 tsk salt
2 msk honung
50 gram jäst
12-14 dl vetemjöl special
 
1 st uppvispat ägg
solrosfrö, vallmofrö och sesamfrö
 
Smält smöret. Tillsätt mjölk, salt och honung. Värm till fingervarmt, ca 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och häll över lite av degspadet. Rör om så att jästen löser sig helt. Häll sedan i resten av degspadet. Tillsätt det mesta av mjölet och arbeta degen smidig (använd gärna en köksassistent). Låt degen jäsa i 30 min. Dela degen i 18-20 st delar och rulla till bullar. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa ytterligare 30 min. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över fröna, som t ex solrosfrö eller vallmofrö. Grädda bullarna i mitten av ugnen i 225 grader, ca 10 min. Låt bullarna svalna på galler.
 
 
Ät bullarna med smör, ost och marmelad. Så gott, så gott! :)
 
 

Vaniljhjärtan

Det här var minsann inte det lättaste att baka. Få ingredienser men det krävs en hel del tålamod och det kan man ju inte säga att jag har. ;) Men dom blev fina ändå och smakade ljuvligt! Det svåra är att få degen så tunn som den ska vara, så det gäller att man är bra på att kavla när man ska göra dessa godingar.
 
 
200 gram rumsvarmt smör eller margarin
1,5 dl florsocker
5,5 dl vetemjöl
1 krm salt
1 st ägg
 
2-3 dl vaniljkräm
florsocker
 
Nyp ihop en deg av smör, florsocker, vetemjöl och salt. Arbeta därefter in ägget och lägg degen i kylen med plast på i ca 30-45 min. Värm ugnen till 200 grader. Ställ ut små hjärtformar på en arbetsbänk och mjöla dom lätt. Kavla ut 2/3 delar av degen på arbetsbänken till en 2-3 mm tjock degplatta. Rulla upp degplattan på kaveln och lägg den över dom uppställda formarna. Spritsa eller klicka i vaniljkrämen i formarna. Ställ formarna tätt och kavla ut resten av degen. Lägg degen över formarna. Tryck kavlen lätt mot formarna för att stansa ut dom och jämna sedan till kanterna. Ställ formarna på en plåt och grädda i nedre delen av ugnen i ca 15 min. Låt kakorna svalna något innan du tar ut dom från formarna. Låt dom svalna helt innan du pudrar på florsocker.
 
 
 
Muuuums!
 

Lasagne med fetaost och timjan

Lasagne har vi väl alla gjort ett antal gånger, men kanske inte just med fetaost, timjan och en krämig ostsås! Det här blev väldigt gott och krämigt. Använd färska lasagneplattor - det blir så mycket godare och dessutom förkortar du tillagningstiden och du kan mätta din hungriga mage lite fortare. ;)
 
 
1 st gul lök
3 st vitlöksklyftor
500 gram nötfärs
2 msk timjan
400 gram krossade tomater med chili
1 dl chilisås
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
 
5 dl mjölk
2 dl vispgrädde
2-3 msk maizena redning
200 gram fetaost
 
200 gram färska lasagneplattor
 
Sätt ugnen på 225 grader. Skala och finhacka lök och vitlök. Stek köttfärs, lök och vitlök i smör i en stekpanna. Blanda i timjan, krossade tomater och chilisås. Låt småkoka i ca 10 min. Smaka av med salt och peppar. Koka upp grädde och mjölk. Red av med maizena och smula ner hälften av fetaosten. Varva köttfärs, lasagneplattor och ostsås i en ugnsform. Avsluta med ostsås och resterande fetaost. Grädda mitt i ugnen i ca 20 min. Servera med ruccola, olivolja och en krämig balsamico.