Stor färsbiff i panna

Färsbiff i panna är ett roligare alternativ till vanliga pannbiffar. Ibland har man kanske inte tid eller lust att stå och forma biffar av färsen och då är detta ett smidigt alternativ. Färsbiffen plattar man ut direkt i en stekpanna (så det täcker hela pannan) och steker i några minuter per sida. När biffen fått färg på båda sidorna, häller man på lite grönsaksbuljong, soja och lök som man steker mjukt i en stekpanna. Sedan får färsbiffen puttra sig klar i skysåsen. Hur enkelt som helst - och hur gott som helst!
 
 
600 gram bland- eller nötfärs
1 ägg
1 dl ströbröd
1,5 dl mjölk
1 msk kalvfond
1 tsk lökpulver (kan uteslutas)
1,5 tsk salt
2 krm svartpeppar
 
2 gula lökar
1 nypa strösocker
4 dl grönsaksbuljong (1,5 tärning + vatten)
1 msk kinesisk soja
 
Blanda ihop ströbröd och mjölk. Låt svälla i ca 5 min. Tillsätt ägg, kalvfond, lökpulver, salt och peppar. Blanda med färsen och rör till en jämn smet.
 
 
Hetta upp en stekpanna och tryck ut färsen i pannan. Stek några minuter per sida. (Det lättaste är att vända biffen med hjälp av en tallrik). Skala och strimla löken. Stek mjuk i en stekpanna och strö över lite socker. När färsbiffen fått färg på båda sidorna häller du på grönsaksbuljong, soja och den stekta löken. Låt puttra i ca 10 min.
 
 
 
 
Servera med kokt potatis, bönor och skysås. Sååååå gott!
 
 

Kassler- och brysselkålsgratäng

En jättegod och mättande gratäng som passar utmärkt att ta med sig i matlådan nästa dag. Rätten är LCHF men vill man ha det ännu matigare kan man tillsätta lite ris direkt i gratängen eller servera vid sidan om. Jag tycker att det är ganska svårt att få tag i en bra kassler. Många är sega och har en gummiliknande konsistens och det är ju inte särskilt gott! Men nu har jag faktiskt hittat en riktigt bra och det är ICAS egna som är vinmarinerad. Så vill ni ha en bra kassler med god smak är det den ni ska köpa.
 
 
500 gram kassler
600 gram brysselkål (jag använde Findus frysta)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
250 gram körsbärstomater
3-4 dl vispgrädde
1 tsk torkad basilika (eller någon annan krydda)
salt och peppar
2-3 dl riven ost, gärna lagrad
 
Sätt ugnen på 225 grader. Koka brysselkålen i lättsaltat vatten. Skär kasslern i tärningar. Hacka lök och vitlök och stek mjukt i smör i en stekpanna. Tillsätt kasslern, brysselkål, tomater, grädde, basilika, salt och peppar. Låt koka upp och häll sedan över allt i en ugnsform. Strö över riven ost och gratinera i ca 15 min.
 
 
 
 
 

Indisk kycklinggryta

Den här goda kycklinggrytan kommer jag nog aldrig tröttna på. Blir lika gott varenda gång! Receptet ligger inne på bloggen sedan tidigare (och den hittades HÄR!), men tål att upprepas då den är så förbannat god! Grytan är väldigt kryddstark med sin chili och vitlök, och godast blir den om man har tid att marinera kycklingen i någon timme - gärna över natten, men några timmar funkar också bra.
 
 
500 gram kycklingfilé
3 vitlöksklyftor
2-3 tsk spiskummin
1,5 tsk paprikapulver
1 röd chili
0,5 citron, saften
0,5 tsk svartpeppar
1 gul lök
400 gram konserverade körsbärstomater
2 dl grädde
1 tsk strösocker
salt och peppar
persilja
 
Skär kycklingen i mindre bitar, men ändå ganska stora. Hacka vitlök och chili. Blanda kyckling, vitlök, spiskummin, paprikapulver, chili och svartpeppar i en skål. Pressa i citronsaften och blanda väl. Låt marinera någon timme om du har tid, annars kan du gå vidare direkt. Skala och finhacka löken. Hetta upp en stekpanna och stek löken mjuk. Tillsätt kycklingen och stek tills den får fin färg. Häll i tomterna och låt koka i ca 20 min, tills kycklingen är genomkokt. Häll i grädden, strösocker och salta väl. Låt såsen koka tills den tjocknar något. Smaka av med salt och peppar. Servera med basmatiris och naanbröd.