Wokat fläskkött med spenat och champinjoner

Snabb och lättlagad mat när den är som bäst! Att woka mat är ett perfekt sätt att få god, men ändå lättlagad mat. Det är även att bra sätt att tillaga grönsaker på eftersom man får behålla mycket av vitaminerna i grönsakerna, som t ex B- och C-vitaminer. Väljer du att köpa färdigstrimlad skinka tar det endast en 5-6 min att tillaga denna rätten. (Annars kan du lägga på ytterligare några minuter till att strimla köttet). Idag blev det wok bestående av strimlat fläskkött, färska champinjoner och babyspenat. Vill du ha lite mer grönt i woken kan du tillsätta en paprika eller liknade.
 
 
400 gram strimlat fläskkött (skinka eller bog)
200 gram färska champinjoner
2 msk rapsolja
1 hönsbuljongtärning
2,5 dl vatten
3-4 msk ostronsås
2-3 msk sweet chilisås
1 msk kinesisk soja
70 gram babyspenat
 
150 gram äggnudlar
 
Koka nudlarna enligt anvisningen på förpackningen. Skär köttet i strimlor. Ansa och skiva svampen. Fräs köttet i olja i en stekpanna/wokgryta och lägg sedan upp på ett fat. Stek svampen på hög värme i ca 2-3 min. Smula ner buljongtärningen och fräs ytterligare 1 min. Tillsätt vatten, ostronsås och chilisås. Låt koka ihop någon minut. Vänd ner det frästa köttet och spenaten och låt allt bli genomvarmt. Tillsätt soja och vänd ner dom kokta nudlarna. Blanda väl och servera direkt.
 
 

Det doftar jul i hela köket. Har precis kokat risgrynsgröt för andra gången denna veckan. ;) Det är ju så gott och tillsammans med körsbärssås blir det bara ännu godare! Vad brukar ni ha för tillbehör till er risgrynsgröt?

Falukorvsbiffar med ugnsrostade tomater och rotmos

Falukorv är inget vi äter särskilt ofta, men ibland slinker det faktiskt ner en falukorv i vagnen när jag handlar. Det är så bekvämt att ha i kylen och plocka fram om man vill ha en enkel (men ändå god!) middag så här mitt i veckan. Ofta blir det ugnsbakad falukorv eller en korvstroganoff - men idag ville jag prova något nytt och gjorde "falukorvsbiffar" med ugnsrostade körsbärstomater med honung och timjan. Jättegott och enkelt! Det går minst lika bra att använda vanliga tomater skurna i bitar, men körsbärstomaterna smakar så mycket mer.
 
 
500 gram falukorv (av god kvalitét!)
400 gram körsbärstomater
2-3 msk flytande honung
2 msk olivolja
1 dl riven ost
färsk timjan (eller annan färsk krydda, t ex persilja)
 
Sätt ugnen på 175 grader. Lägg tomaterna i en ugnssäker form. Salta, ringla över honung och olja över tomaterna. Rör om så att allt blandas. Sätt in formen i ugnen och tillaga i ca 20 min. Höj värmen till 225 grader. Skär korven i bitar. Lägg korven i formen tillsammans med tomaterna och strö över ost. Tillaga ytterligare 10-15 min, tills korven är genomvarm och osten har fått fin färg. Garnera med timjan (eller t ex persilja) och servera med rotmos eller vanlig potatismos.
 
 
 
 
En enkel rotmos gör du så här: Skala kålrot, morot och potatis. Skär allt i lite mindre bitar. Koka i vatten tillsammans med grönsaksbuljong, salt och vitpeppar. Koka tills kålroten och potatisen är mjuka. Häll av vattnet och spara i en skål. Mosa rotfrukterna och späd med vattnet till lagom konsistens. Tillsätt smöret och smaka av med salt och peppar.

Pulled beef

Enkelt, lätt att variera och otroligt gott! Pulled pork har blivit en riktig favorit hemma hos oss, så igår testade jag att göra en pulled beef istället och det blev hur gott som helst. Nötköttet blir dock lite torrare än fläskköttet, men det gör absolut ingenting då man har så mycket vätska i grytan att blanda köttet med. Jag använde mig av nötbog, men högrev eller fransyska går minst lika bra. Till köttet serverade jag hemmagjorda bagels, (recept får ni i ett annat inlägg!) guacamole, salsa, coleslaw och en sallad.
 
 
1 kg nötbog
1 tsk anchochili (eller chilipulver)
1 tsk paprikapulver
salt och peppar
3-4 vitlöksklyftor
1 stor gul lök
2,5 dl BBQ-sås (Sweet Baby Rays är grym!)
1 dl vatten
1 köttbuljongtärning
 
Klappa in köttet med kryddorna. Lägg köttet i en gryta som tål ugn (jag använder en lergryta). Skala och klyfta den gula löken och lägg runt köttet. Skala vitlöksklyftorna och lägg även dessa runt köttet. Häll på BBQ-såsen, vatten och smula över buljongtärningen. Sätt på locket och in i ugnen på 125 grader i ca 6 timmar. Dra sedan sönder köttet med två gafflar och blanda med såsen i grytan. Servera med valfria tillbehör.
 
 
 

Guacamolen blev jättegod och den gjorde jag såhär: skala och mosa 2 avokado, blanda sedan med 1 dl gräddfil, 1 pressad vitlöksklyfta, 0,5 tsk sambal oelek, lite citronsaft, salt och peppar.