Jappmousse

En fluffig och farligt god chokladmousse med smak av Japp (eller Mars om du föredrar det). Lätt att göra och kan förberedas på morgonen, eller kvällen innan och sedan garneras med bär och choklad precis innan servering. För den som vill är det gott att lägga på en klick vispad grädde precis innan servering. Ställ chokladmoussen svalt tills den ska serveras.

 

 
JAPPMOUSSE:
 
175 gram mörk blockchoklad
4 bitar Japp (eller Mars)
3 msk socker
4 äggulor
1 krm salt
4 dl vispgrädde
bär till garneringen, tex hallon eller blåbär
 
Bryt chokladen i bitar och skär jappen i mindre bitar. Smält chokladen i vattenbad. Vispa grädden, men inte för hårt. Blanda ägg, socker och salt. Blanda äggröran med chokladen. Vänd sedan i grädden. Häll upp moussen i serveringsglas (4-6 glas) och låt stå i kylskåpet i några timmar innan servering.
Toppa chokladmoussen med bär och hackad choklad precis innan servering. Vispad grädde till är också gott!
 
 
Smaklig spis!
 

Klassiska semlor

Gillar ni semlor? Det gör jag! Nu är det snart dags för fettisdagen, närmare bestämt den 9 februari och vad passar då bättre än en hemmagjord semla! Hemmagjorda semlor kan vara något av det godaste som finns och detta receptet är perfekt om du vill ha luftiga och saftiga bullar. Ägget i degen gör bullarna extra luftiga och saftiga men man kan utan problem baka utan ägg om man inte tål det. Frys in bullarna som blir över och plocka fram när sötsuget faller in.
 
 
KLASSISKA SEMLOR:
(10-12 st)
 
100 gram smör eller margarin
25 gram jäst
2 dl mjölk
½ dl strösocker
1 krm salt
1 tsk stött kardemumma
1 ägg
8-10 dl vetemjöl special (viktigt att det är special!)
 
1 ägg till pensling
mandelmassa
vispgrädde
 
Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till fingervarmt. Smula jästen i en bunke. Häll över mjölken och rör om tills jästen har löst sig helt. Tillsätt socker, salt, kardemumma, ägg och mjöl. Arbeta degen smidig. Låt degen jäsa i ca 30-45 min. Sätt ugnen på 225 grader. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och baka ut runda bullar. Låt jäsa på plåt med bakplåtspapper i ca 30 min. Pensla med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen i ca 10 min.
 
 
Skär ett lock av varje bulle och spritsa ut mandelmassan. Vispa grädden och spritsa ut den över mandelmassan. Lägg tillbaka locket och pudra över florsocker.
 
 
Sååååå gott!
 

Köttfärspaj

Här kommer en riktigt god och smakrik köttfärspaj, passar lika bra till lunch som middag. Och så enkel att göra så det inte går att misslyckas! Servera med en sallad och en klick creme fraiche för bästa smak! 
 
 
KÖTTFÄRSPAJ:
(1 paj)
 
125 gram smör
3 dl vetemjöl
3 msk kallt vatten
 
500 gram nötfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 morötter
3 msk tomatpuré
2 tsk torkad timjan
1 tsk mejram
1 krm chiliflakes (eller mer om man vill ha det starkare!)
1,5 dl vatten
salt och peppar 
2 ägg
1 dl mjölk
 
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda allt till pajdegen. Tryck ut degen i en pajform och låt stå kallt i minst 30 min. Förgrädda pajskalet i ca 10 min. Hacka lök och vitlök. Skala och riv morötterna fint. Hetta upp en stekpanna med smör eller olja och bryn köttfärsen tills den är helt genomstekt. Tillsätt sedan lök, vitlök och morötter. Låt fräsa någon minut. Tillsätt tomatpuré, timjan, mejram, chiliflakes och vatten. Låt puttra 2-3 minuter och smaka sedan av med salt och peppar. Vispa ihop ägg och mjölk. Fördela färsen i pajskalet och häll över äggblandningen. Grädda pajen mitt i ugnen i ca 15-20 min. 
 
Sorry för dom dåliga kvällsbilderna, men så får det vara...
 
Servera med en klick creme fraiche och sallad.