Ljuvlig kladdkaka

Chokladälskarens dröm - en ljuuuvligt god kladdkaka med smak av mycket choklad. Den blev verkligen så himla god! Kladdig och seg, men på ett "mousseliknande" sätt. Precis som en kladdkaka ska vara, enligt mig! Dessutom ett helt nytt sätt för mig att baka kladdkaka på. Med endast 10 min i ugnen på 225 grader blev denna kakan den godaste kladdkaka jag någonsin bakat, måste jag nog säga. Så det är en order från mig, att ni bakar denna kaka snarast! ;)
 
 
200 gram blockchoklad eller bakchoklad (jag använde mörk bakchoklad från Odénse!)
200 gram smör (ej margarin!)
4 st ägg
2 dl strösocker
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
 
Smörj en form med löstagbar botten. Sätt ugnen på 225 grader. Smält choklad och smör i en tjockbottnad kastrull på svag värme. Vispa ägg och socker poröst. Blanda vetemjöl och bakpulver i en skål. Blanda försiktigt ner den något avsvalnade chokladsmeten i ägg- och sockerblandningen. Vänd försiktigt ner mjölblandningen så att smeten blir slät. Häll smeten i formen och grädda i ugnen i 10 min.
 
 
Kakan måste svalna innan den serveras, annars rinner chokladen ut.
 
 
Servera kakan med lättvispad grädde (alltid med lite socker och vaniljsocker i!) och bär.

Minestronesoppa med parmesankräm

Gjorde en riktigt god och matig minestronesoppa till middag idag. Soppan toppades med en ljuvligt god parmesankräm gjord på matyoghurt och parmesanost. Soppa är kanske inget man lagar på våren, men det är ju trots allt torsdag (torsdagar = soppa när man gick i skolan!) och våren har väl inte riktigt kommit än, även om vissa dagar bjuder på 10 plusgrader och sol. Receptet har jag fått av min kära svägerska och bror. ;)
 
 
400 gram nötfärs eller blandfärs
140 gram bacon (1 pkt)
1 st morot
1 st palsternacka
1/4 vitkålshuvud
1 st gul lök
1 st vitlöksklyfta
400 gram krossade tomater
1-1,5 liter vatten
1,5 st grönsaksbuljongtärning
100 gram spagetti
2 msk oregano
2 msk timjan
salt och peppar
 
2 dl matyoghurt
1 dl riven parmesanost (eller mer om du vill det)
 
Strimla morot, palsternacka och vitkål. Skala och hacka löken och vitlöken. Skär bacon i mindre bitar. Fräs köttfärsen och baconet i lite smör i en stor gryta. Lägg i grönsakerna och tillsätt krossade tomater, buljongtärning, oregano, timjan och vatten. Låt koka i ca 20 min och smaka sedan av med salt och peppar. Lägg i pastan som du brutit i mindre bitar och låt koka tills pastan är mjuk. Blanda yoghurten med parmesanosten och servera tillsammans med soppan.
 
 
Hoppa inte över parmesankrämen, det blir så himla gott tillsammans med soppan.
 
 
Lycka till!

Oxrullader i gräddsås

Mums, vad gott detta blev. Saftiga oxrullader med en fyllning av bacon, purjolök och persilja i en god gräddsås. Älskar denna typen av mat. Lättlagat och passar lika bra en fredagskväll som måndagskväll. Blev en jättegod kombination av det salta i baconet och den söta i svartvinbärsgelén som serveras till. Så gelé är nästan ett måste till. Kokt potatis och broccoli är gott att servera som tillbehör.
 
 
8 skivor lövbiff
2 paket bacon (140 gram x 2)
1 purjolök
2-3 msk hackad persilja
salt och peppar
 
3-4 dl vatten
2 msk köttfond (eller buljongtärning)
1 msk kinesisk soja
3 dl vispgrädde
3 msk maizena redning
salt och peppar
 
Strimla bacon och purjolök. Fräs i en stekpanna med lite smör. Tillsätt persiljan och rör om, ställ sedan åt sidan och låt det svalna något.
 
 
Lägg ut köttet på en skärbräda, salt och peppra. Fördela fyllningen på köttbitarna och rulla ihop till rullader. Fäst med tandpetare.
 
 
Bryn rulladerna på hög värme i en stekpanna. Häll på vatten, fond och soja i stekpannan, lägg i rulladerna och låt puttra 15 min, gärna under lock. Ta upp rulladerna ur buljongen. Häll i grädde och låt koka upp. När såsen kokar häller du i redning. Lägg tillbaka rulladerna och låt puttra ca 5-10 min. Ta bort tandpetarna och strö över hackad bladpersilja.
 
 
Servera med kokt potatis, broccoli och svartvinbärsgelé.