Hackebiff med pressad nypotatis, skysås och pressgurka

Alltså det här blev så gaaalet gott, så detta måste ni bara testa! En dansk hackebiff är väl egentligen detsamma som en svensk pannbiff (rätta mig om jag har fel, haha!) skillnaden är väl bara att den danska hackebiffen görs på grovmald färs istället för finmald som jag använde mig av. Ibland serverar danskarna ett stekt ägg uppe på biffen också. Detta skippade jag och serverade mina biffar med pressad nypotatis, en gudomligt god och enkel skysås och hemmagjord pressgurka (recept på detta kommer i ett eget inlägg).
 
HACKEBIFF MED PRESSAD NYPOTATIS OCH SKYSÅS:
8 små biffar
 
600 gram blandfärs
1 ägg
1 gul lök
3-4 msk grädde
1 tsk stark senap
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
 
Såsen:
steksky från biffarna
4-5 dl oxbuljong (vatten + buljongtärning)
redning på mjöl och vatten
1-2 tsk kinesisk soja
salt och peppar
 
1 kg nypotatis
 
Blanda ihop färs, ägg, finhackad lök, grädde, senap, salt och peppar i en skål. Forma åtta höga och fina biffar.
Hetta upp en stekpanna med smör och stek biffarna tills dom är helt genomstekta. Lyft upp biffarna och håll dom varma (t ex i ugnen) medan du gör såsen.
 
Häll på oxbuljongen i stekpannan. Låt koka upp. Tillsätt redning lite i taget och vispa till en fin konsistens. Smaka av med soja, salt och peppar.
 
Servera biffarna med pressad potatis, skysås och pressgurka.
 

Chiliglaserad fläskkarré med stekta grönsaker

Äntligen kommer sommarvärmen till oss! Nästa vecka ser det ut att bli 25-30 grader och då passar det väl utmärkt med ett recept för grillen. Detta hade vi till middag för någon vecka sedan när solen sken - och mums, vad gott det blev! Särskilt dom steka grönsakerna. ;) Så gott! 
 
CHILIGLASERAD FLÄSKKARRÈ MED STEKTA GRÖNSAKER:
4 port
 
600 gram fläskkarré i skivor
0,5-1 tsk chilipulver
3-4 msk soja
 
1 litet blomkålshuvud
2 buketter broccoli
1 röd paprika
1 vitlöksklyfta
2 msk smör eller margarin
salt och peppar
 
Marinera köttet med chilipulver och soja i en plastpåse i ca 30 min. Grilla köttet ca 3 min/sida. Skär blomkål och broccoli i små buketter. Skär paprikan i lagom stora bitar. Skala och hacka vitlöken fint.
 
Hetta upp en stekpanna och stek alla grönsaker på medelvärme. Tillsätt vitlöken på slutet. Smaka av med salt och peppar. Servera köttet med ugnsbakad sparrispotatis (sååå god!), dom stekta grönsakerna och en valfri sås. 
 
Testa detta nu! 
 

Biff stroganoff

Dagens middag - en riktig klassiker, nämligen biff stroganoff med bulgur (egentligen har man väl ris till!) och saltgurkor. Väldigt gott blev det. Jag använde mig av lövbiff men en rostbiff eller liknande går också jättebra. Ta det du tycker är godast. Lövbiff går dock lite snabbare att tillaga.
 
BIFF STROGANOFF:
4 port
 
400 gram lövbiff eller rostbiff
2 gula lökar
1 röd paprika, stor
1 hackad vitlöksklyfta
3-4 msk tomatpuré
1 msk dijonsenap
3-4 dl vatten
2 msk kalvfond
2 dl creme fraiche 15%
salt och peppar
 
Strimla köttet i lagom stora bitar. Skala lökarna och strimla dom och paprikan. Hetta upp en stekpanna och bryn köttet på hög värme. Köttet ska få färg, ej koka! Tillsätt sedan lök, vitlök och paprika och stek tills löken mjuknar något. Tillsätt sedan tomatpuré, senap, vatten och kalvfond. Låt puttra i ca 20 min. Rör i creme fraiche och smaka av med salt och peppar. Servera med kokt bulgur eller ris och saltgurkor.
 
Hoppas ni kommer gilla det!