Kladdkaka med nötter

Vilken underbar dag det har varit idag. Kallt som bara den, men riktigt skön och krispig luft ute. Gick en promenad med Ebba och kände riktigt hur solen brände mot huden. På bara några få dagar har nästan alla löv trillat ner från träden, så gångarna är fulla med färgglada löv var man än går. Ser så fint ut!
 
Nu till dagens matlagning. Middagen idag fick bli hemmagjorda hamburgare, som blev så goda! Knaperstekt bacon, cheddarost, smörgåsgurka, MAX-hamburgarebröd, tomat och mycket annat blev tillbehören till dessa. Blev tyvärr inga bilder på dessa, då jag glömde kameran i bilen (orkade inte gå ner och hämta den!). Men jag gjorde även en kladdkaka toppad med hackade nötter på idag, som ni kan få receptet på och även en bild. ;)
 
 
100 gram smör
2 st ägg
3 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 dl kakao
 
100 gram blandade nötter (jag hade hasselnötter och mandel)
 
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull. Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt smöret och sedan ett ägg i taget. Blanda till en jämn smet. Häll smeten i en bröad form (antingen med kokos eller ströbröd). Hacka nötterna ganska så grovt, fördela sedan över kakan. In i ugnen i cirka 15-25 min. Låt kakan stå kallt i någon timme innan den serveras.
 
Servera med vispad grädde.
 

Kyckling i jordnötssås

Så, äntligen (läs Niklas!) kommer här lite asiatisk mat i bloggen. Dagens middag blev kyckling i en krämig jordnötssås med smaker av chili, lime och vitlök. Det blev faktiskt riktigt gott! Hittade receptet på en annan blogg, men minns inte alls vad den heter! Strunt samma, tack för receptet i alla fall. ;) Maten gillades starkt av en hungrig och trött man som kom hem kl 19.30 idag efter 14 timmars jobb i både huset och på jobbet. Nu har jag tänt ljus och tänkte ge denna trötta mannen lite massage framför tv:n och "Hela Sverige Bakar" - det förtjänar han. ;)
 
 
4 st kycklingfiléer, i tunna strimlor
1 burk kokosmjölk
1 dl vatten
1 st hönsbuljongtärning
1 msk farinsocker (eller strösocker)
1 dl jordnötssmör crunchy
1 st gul lök, hackad
1 st vitlöksklyfta, pressad
1 st lime, saften
1-2 st röda chilifrukter, finhackade
1 tsk chilipulver
salt och svartpeppar
1 knippe salladslök, strimlat
 
Bryn kycklingen i lite smör. Krydda med salt, svartpeppar och chilipulver. Ställ åt sidan. Blanda kokosmjölk, vatten, buljongtärning, socker, jordnötssmör, lök, vitlök, chili, limesaft i en gryta. Låt koka upp och sjuda några minuter. Smaka av såsen med salt och eventuellt mer chili. Blanda ner kycklingen och låt allt bli genomvarmt. Servera med jasminris. Strö över den strimlade salladslöken precis innan du serverar. Smarrigt värre!
 

Äpplekräm

Muuums, vilken god äpplekräm jag gjorde igår. Receptet på krämen hittade jag på denna fina bloggen http://www.peachloveinfood.blogspot.com. Jag har faktiskt aldrig gjort kräm förr, men det kommer jag garanterat att göra igen. Går väldigt snabbt att göra - och gott är det. Jag åt den ljummen med mjölk till. Mycket godare än kall. Nästa gång ska jag testa att göra en kräm på jordgubbar istället.
 
 
8 st medelstora äpplen (gärna svenska!)
1-2 dl socker
5 dl vatten
3 st kanelstänger
1-2 msk potatismjöl
 
Skala och kärna ur äpplena. Dela äpplena i små tärningar och lägg i en kastrull. Häll på vattnet. Tillsätt kanelstängerna och socker (jag tog cirka 1,5 dl socker). När det kokat upp sänk värmen och låt koka tills äpplena krämat till sig, ca 15-25 min. Rör ut potatismjölet i lite vatten och tillsätt i grytan. Koka ytterligare i 3-4 min.
 
Om man vill kan man sila krämen så att den blir helt slät, annars är det jättegott med lite bitar i. Servera med kall mjölk. Perfekt mellanmål! ;)