Kanelsnurror

Kanelsnurror, eller kanelbullar om du föredrar att kalla dom det, måste vara något av det godaste som finns! Och med ett glas iskall mjölk till blir det bara ännu godare. För att få snurrorna riktigt saftiga och "geggiga" är mitt tips att ha i extra mycket smör eller margarin i fyllningen. Det gör väldigt stor skillnad och snurrorna (eller bullarna, om du hellre vill rulla ihop degen och skära i bitar) blir otroligt goda och saftiga - även när dom har varit frysta. Jag fick ut ca 25 stora bullar av degen, men väljer du att göra lite mindre blir det ca 35-40 stycken.
 
 
150 gram smör eller margarin
5 dl mjölk
50 gram jäst
1 dl strösocker
0,5 tsk salt
1 msk kardemummakärnor (använd en mortel till detta)
12-14 dl vetemjöl
 
200 gram smör eller margarin
2-3 msk kanel
1 tsk vaniljsocker
1 dl strösocker
 
1 uppvispat ägg
pärlsocker
mandel
 
Stöt kardemummakärnorna fint i en mortel. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Värm till fingervarmt, ca 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt socker och salt. Rör tills jästen löser sig med socker- och saltblandningen tills du har en flytande vätska. Häll sedan ner degvätskan och kardemumman. Tillsätt vetemjölet lite i taget och arbeta till en blank och smidig deg, ca 5 min med maskin eller 10 min för hand. Låt degen jäsa i 40 min med bakhandduk. Rör ihop ingredienserna till fyllningen till en jämn smet. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda den. Dela degen i två delar och kavla ut till rektanglar. Bred på fyllningen och vik degen dubbel, tryck till den lite försiktigt och skär i 2 cm breda remsor. Tvinna remsorna och gör en luftig knut. Lägg snurrorna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa 30 min under bakhandduk. Sätt ugnen på 250 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker och mandel. Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 10 min. Låt snurrorna svalna på galler eller under en bakhandduk.
 
 
 
 
Ät och njut!
 

Nötfärsbiffar med bacon och dijonsenap

Köttfärs är något jag använder mig mycket av när jag lagar mat. Det finns så mycket gott att göra av det! Som klassiska köttbullar, kålpudding, köttfärssås eller färsbiffar av något slag. Idag blev det en ny variant av färsbiffar som blev riktigt goda och saftiga - nötfärsbiffar med knaperstekt bacon och dijonsenap. Nötfärs är inget jag brukar använda till just färsbiffar, då jag tycker att det kan bli en aning torrt, men detta blev hur bra som helst och kommer helt klart göras igen. Till biffarna serverade jag en kall honungssås med vitlök (ny favorit här hemma!) och hemmagjorda klyftpotatis.
 
 
600 gram nötfärs
140 gram bacon
1 ägg
1 dl grädde
2 tsk dijonsenap
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
 
Strimla baconet i små bitar och knaperstek i en stekpanna utan smör.
 
 
Blanda ihop ägg, grädde, dijonsenap, salt och peppar i en skål. Tillsätt färsen och baconet, blanda till en smidig smet. Forma till 8 biffar. Stek biffarna i smör i en stekpanna tills dom får fin färg. Lägg sedan över biffarna i en ugnssäker form och stek färdigt i ugnen i 10 min på 200 grader. Vispa ur stekpannan med lite vatten och servera skyn till biffarna.
 
 
 
 
Vitlökssåsen passar till mycket och såhär gjorde jag den. Blanda ihop 2 dl lätt crème fraiche, 0,5 dl majonnäs, 2 pressade vitlöksklyftor, 1 msk flytande honung, salt och peppar i en skål. Låt såsen stå och dra en stund i kylen innan servering, då blir den så mycket godare.
 

Fläskfilé i dillsås med knippemorötter och lök

Visst är det gott med grillat varma och soliga dagar som dessa, men lite omväxling skadar inte - i alla fall inte hemma i mitt kök. Så idag fick grillen vila och jag testade att göra en snabblagad variant av husmansklassikern dillkött, fast med fläskfilé istället och det blev så himla gott! Dillsåsen blev jättegod och morötterna blir ljuvligt goda efter att ha kokat en stund i såsen tillsammans med det andra. Kanske inte den vackraste maträtten att ta foto på, men gott var det!
 
 
1 stor fläskfilé
0,5 kg färskpotatis (färdigkokt)
2 gula lökar
1 kött- och grönsaksbuljongtärning
1,5 dl vatten
1 msk ättika, 12%
3 dl grädde
1 dl mjölk
4 lagerblad
10 vitpepparkorn
1 knippe dill, hackad
6-8 knippemorötter
 
Skär fläskfilén i 1,5 cm tjocka skivor. Salta och peppra. Bryn skivorna i smör i en stekpanna tills dom får fin färg. Lägg sedan köttet åt sidan. Skala och skär löken i klyftor. Häll vatten och ättika i en stekpanna. Tillsätt lök, buljongtärning, lagerblad och vitpepparkorn. Koka upp och låt puttra någon minut. Skölj och halvera morötterna. Skiva den kokta potatisen i lagom stora bitar. Tillsätt grädde, mjölk, morötter, potatis och låt koka tills köttet är färdigt och morötterna fått rätt konsistens. Tillsätt den hackade dillen mot slutet och rör om ordentligt.