Indonesisk risotto

Denna smarriga indonesiska risotto brukar min kära mamma göra. Det bästa med rätten är så klart att den smakar väldigt gott, men också att den är enkel att göra och att man lagar rätten i en och samma gryta! Min 2-åring brukar slicka tallriken ren så gott det är, så rätten passar verkligen hela familjen - stora som små! 
 
 
INDONESISK RISOTTO:
(4-6 port)
 
400 gram blandfärs
1-2 msk curry
1-2 tsk spiskummin
1-2 tsk ingefära
1 tsk koriander
2,5 dl långkornigt ris
5 dl grönsaksbuljong (eventuellt mer!)
2 dl frysta ärtor, majs och paprika (Findus har en mix med detta)
0,5 dl torkad lök
0,5 dl finhackad persilja
salt och peppar
 
Hetta upp en stekpanna med smör och bryn köttfärsen. Tillsätt dom torra kryddorna. Rör ner riset och späd med buljongen. Låt koka under lock i ca 20 min. Tillsätt dom frysta grönsakerna och torkad lök när 5 minuter återstår av koktiden. Smaka av med salt och peppar. Strö över persilja och servera genast! 
 
 
Smaklig spis! 
 

Mustig kycklinggryta med fetaost

Ännu en god kycklinggryta ska ni få! En riktig höstgryta. Denna godingen hittade jag på bloggen "56kilo" men gjorde om den lite efter mitt tycke och smak. Blev verkligen så gott, med massa goda smaker. Skippa för guds skull inte syltlöken som ger ett härligt "crunch" tillsammans med kyckligen och paprikan.
 
 
MUSTIG KYCKLINGGRYTA MED FETAOST:
(4 port)
 
900 gram kycklingfilé
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 röd paprika
2 tsk paprikapulver
1-2 tsk sambal oelek
1 oxbuljongtärning
1 burk körsbärstomater (gärna Muttis)
1 dl syltlök
1 dl rött vin
0,5 kruka färsk timjan
2 dl grädde
150 gram fetaost (Icas ekologiska passade jättebra!)
salt och peppar
 
Strimla kycklingfiléerna i lagom stora bitar. Skala och hacka lök och vitlök. Skär paprikan i bitar. Hetta upp en stekgryta med olja och bryn kycklingen en stund. Tillsätt sedan lök, vitlök och paprika. Låt fräsa med kycklingen någon minut. Häll sedan i paprikapulver, sambal oelek, buljongtärning, körsbärstomater, syltlök, vin och timjan. Låt puttra ca 30 min. Rör sedan ner grädden och låt puttra en stund. Tillsätt tärnad fetaost på slutet och smaka av med salt och peppar. Servera direkt!
 
 
Servera med ris och en sallad! 
 

Kolasnitt med smak av choklad, pekannötter och havssalt

Idag har regnet verkligen öst ner hela dagen och vi har fått sysselsätta oss med ett besök till Rusta (fyndade en ljusslinga till Leons rum för bara 30 kr!) och bakning. Dessa goda kolasnitten blev resultatet + en äppelpaj som ni redan kan hitta här inne under namnet min bästa äppelpaj. Idag testade jag att smaksätta kakorna med Marabous 70% mörka choklad smaksatt med pekannötter och havssalt och det blev väldigt gott! Skulle dock ha plattat till degen (längderna) något mer så kakorna blivit lite tunnare än vad dom var, så ett tips är att platta till dom något mer än vad jag gjorde innan dom åker in i ugnen. 
 
 
KOLASNITT MED MÖRK CHOKLAD, PEKANNÖTTER OCH HAVSSALT:
 
200 gram smör
2 dl strösocker
5 msk ljus sirap
5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
 
2 x100 gram Marabou 70% choklad med smak av pekannötter och havssalt
 
Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ihop smör, socker och sirap så det blir krämigt. Blanda ihop mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en skål. Tillsätt detta i smörblandningen och knåda ihop till en deg. Hacka chokladen smått och blanda in den i degen. Dela degen i 2-3 bitar och rulla ut till längder. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Platta till längderna något (särskilt om du väljer att baka ut två längder) med en gaffel eller liknande. Grädda kakorna i mitten av ugnen i ca 10-15 min. Låt svalna något innan du skär dom i bitar.
 
 
Extra gott med ett glas mjölk till!