Potatisbakelser

Brrrrrrr, vilket höstväder det har varit idag, blåsigt och kallt. Man vill bara sitta inomhus och värma sig med något gott. Hade först tänkt baka kanelbullar innan idag, men sen blev det chokladmousse istället. Mattias önskade sig det, så det fick det bli. ;) Receptet på chokladmoussen ligger här inne sedan tidigare. Till middag idag gjorde jag något nytt och spännande - potatisbakelser med knaperstekt bacon och smakrik ost. Till det hade vi en fläskfilégryta på en creme fraiche med smak av fetaost och soltorkad tomat, muuuums. Enkelt och gott!
 
 
Till potatisbakelserna behöver ni.
 
8-10 st medelstora potatisar
0,5 dl grädde
1 st paket bacon, 140 g
1 dl riven västerbottenost + lite till topping
3 st äggulor
1-1,5 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
 
Dela potatisen i mindre bitar och koka dom mjuka. Mosa potatisen grovt och låt svalna lite. Dela bacon i små bitar och knaperstek dessa. Blanda potatismoset, grädde, bacon, riven ost och äggulor. Smaksätt med salt och peppar. Klicka ut röran i formarna (använd gärna en muffinsplåt eller små gratängformar, som jag gjorde) som du smörat lite innan. Toppa med lite ost. Grädda i ugnen i 225 grader i cirka 20 minuter.
 
 
Gör man bakelserna i muffinsplåt är det enkelt att vända upp och ner på plåten och få ut små fina bakelser. Servera med fläskfilé eller något annat gott kött.