Potatisbakelser

Brrrrrrr, vilket höstväder det har varit idag, blåsigt och kallt. Man vill bara sitta inomhus och värma sig med något gott. Hade först tänkt baka kanelbullar innan idag, men sen blev det chokladmousse istället. Mattias önskade sig det, så det fick det bli. ;) Receptet på chokladmoussen ligger här inne sedan tidigare. Till middag idag gjorde jag något nytt och spännande - potatisbakelser med knaperstekt bacon och smakrik ost. Till det hade vi en fläskfilégryta på en creme fraiche med smak av fetaost och soltorkad tomat, muuuums. Enkelt och gott!
 
 
Till potatisbakelserna behöver ni.
 
8-10 st medelstora potatisar
0,5 dl grädde
1 st paket bacon, 140 g
1 dl riven västerbottenost + lite till topping
3 st äggulor
1-1,5 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
 
Dela potatisen i mindre bitar och koka dom mjuka. Mosa potatisen grovt och låt svalna lite. Dela bacon i små bitar och knaperstek dessa. Blanda potatismoset, grädde, bacon, riven ost och äggulor. Smaksätt med salt och peppar. Klicka ut röran i formarna (använd gärna en muffinsplåt eller små gratängformar, som jag gjorde) som du smörat lite innan. Toppa med lite ost. Grädda i ugnen i 225 grader i cirka 20 minuter.
 
 
Gör man bakelserna i muffinsplåt är det enkelt att vända upp och ner på plåten och få ut små fina bakelser. Servera med fläskfilé eller något annat gott kött.
 

Kasslergratäng

En lättlagad och god kasslergratäng med paprika och cocktailtomater. Har du kokt ris över sen en tidigare middag är det gott att lägga den under paprikan och kasslern och hela middagen serveras då ur samma form.
 
 
500 gram kassler
2-3 st paprikor
8 st cocktailtomater
2,5 dl grädde
2 dl creme fraiche
2 st vitlöksklyftor
salt och peppar
1-2 krm cayennepeppar
50 gram smakrik riven ost
 
Sätt ugnen på 225 grader. Skär kasslern i tunna skivor. Skölj, kärna ur och strimla paprikorna. Lägg paprikan i botten på en ugnssäker form. Fördela kasslerna ovanpå. Krydda grädden med cayennepeppar, salt, peppar och pressad vitlök. Häll grädden i formen och strö över riven ost.
 
 
Sätt in formen i ugnen i cirka 15-20 min. Servera med ris och en god sallad.
 

Äppelpaj

Gjorde ju en äppelpaj till efterrätt igår och den blev väldigt god. Speciellt nu när man kan använda sig av dom svenska äpplena, blir ju dubbelt så gott då! ;) Så passa på nu när äpplena är här.
 
 
Jag gör alltid dubbel sats av smuldegen, så detta behöver du till pajen:
 
250 gram smör
2 dl socker
6 dl vetemjöl
8 st svenska goda äpple
1 msk kanel
1 msk socker
 
Sätt ugnen på 200-225 grader. Blanda vetemjöl och socker i en bunke. Dela smöret i tärningar och finfördela det med fingrarna i mjöl- och sockerblandningen tills det bildar en grynig deg. Smöra en pajform. Skala och dela äpplena i lagom stora klyftor. Lägg ner detta i formen och prudra lite lätt med kanel och socker. Fördela sedan smuldegen över äpplena. Grädda pajen i cirka 25 minuter.
 
Servera med en god vaniljsås!