Tobleronetryffel

Igår bakade jag dessa godingar inför julafton! En len tobleronetryffel som bara smälter i munnen. Så gott! Väldigt enkla och smidiga att göra är dom också. Det enda som behövs är choklad, grädde och smör - och så lite kakao att rulla dom i förstås. Receptet går bra att halvera! 
 
 
TOBLERONETRYFFEL:
 
400 gram toblerone 
1 dl grädde
2-3 msk smör eller margarin
 
kakao att rulla i
 
Bryt chokladen i bitar. Koka upp grädden och tillsätt chokladen. Låt allt smälta samman på svag värme. Tillsätt smöret och rör om tills du har en blank och fin smet. Häll upp chokladsmeten i en skål och låt stå svalt i några timmar. Rulla till små bollar och rulla i kakao. Förvaras i kylskåp. 
 
 
Ljuvligt goda! 
 

Smörkola med ingefära

En ljuvlig smörkola (heter även gräddkola!) som verkligen smälter i munnen! Jag smaksatte kolan med lite ingefära och toppade med flingsalt - blev så gott. Passar perfekt till "gottebordet" på julafton! Vill man kan man t.ex smaksätta kolan med kanel eller pepparkakskryddor istället för ingefära. Prova dig fram!
 
 
SMÖRKOLA MED INGEFÄRA:
 
3 dl vispgrädde
3 dl socker
1,5 dl ljus sirap
50 gram smör
1 tsk äkta vaniljsocker
1 tsk ingefära
havssalt
 
Blanda alla ingredienser förutom ingefära och flingsalt i en tjockbottnad kastrull. Låt koka upp under omrörning. Låt koka på svag värme tills termometern visar 127-128 grader, då blir kolan perfekt. Tillsätt ingefäran och rör om. Klä en liten form med bakplåtspapper och häll försiktigt i kolasmeten. Strö över flingsalt. Låt stelna i rumstemperatur. Skär sedan kolan i lagom stora bitar. 
 
 
Såååååå god!
 

Fiskgryta med saffran

Här ska ni få något riktigt gott! Jag har länge varit sugen på en riktigt god och värmande fiskgryta och passade därför på att laga denna smarriga grytan efter jobbet idag. Grytan innehåller bland annat lax, räkor och saffran - den blev såååååå god! Så mycket smaker och allting bara "gifter sig" i munnen som det så fint heter! ;) 
 
 
FISKGRYTA MED SAFFRAN:
(4-6 port)
 
400 gram laxfilé
1 burk skalade räkor (360 gram)
1 röd paprika
5-6 soltorkade tomater, finhackade
1 gul lök 
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
0,5 gram saffran
5 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
2 dl creme fraiche 
1 dl grädde
1 tsk chilipulver
1 msk flytande honung
1 msk citronsaft (kan uteslutas)
2 msk finhackad dill
salt och peppar 
 
Skala och finhacka löken. Skölj och tärna paprikan. Hetta upp en gryta med olja och fräs löken mjuk. Pressa i vitlöken. Tillsätt tomatpuré och saffran och fräs ytterligare någon minut. Häll sedan i vatten, buljongtärning, creme fraiche och grädde. Låt småkoka en stund. Lägg sedan i paprikan, soltorkade tomater och lax i grytan. Låt sjuda i 3-4 minuter. Smaka av med chilipulver, flytande honung, citronsaft, salt och peppar. Lägg i räkorna mot slutet och låt det bli varmt. Strö över dill och rör om.
 
 
Servera med kokt potatis eller ris.