Pepparrotsås

Till lunch idag gjorde jag en jättegod pepparrotsås som min mamma brukar göra till fisk. Såsen är väldigt enkel att göra och smakar ljuuuvligt. Servera med torskrygg (eller falukorv om du inte gillar fisk) ärtor och potatis.  
 
 
4-5 dl mjölk
2 msk smör
2 msk vetemjöl
1 msk senap
1 tsk salt
 pepparrot efter smak (jag använde pepparrot på tub)
 
Smält smöret i en kastrull. Vispa i mjölet, låt fräsa under omrörning i ca 1 min. Späd med mjölken, lite i taget så det inte klumpar sig. Låt koka 3 min. Smaka av med pepparrot, salt och senap.
 

Saftiga frukostbullar

Nu är julen över (i alla fall för mig - efter julafton vill jag ha bort julgran, stjärnor och pynt!). Vi hade en mysig julafton och maten jag hade lagat blev omtyckt av alla. Jag som gick och oroade mig för gröten, köttbullarna och Janssons frestelse (som jag gjorde för första gången!) som fick väldigt bra betyg. ;) Det är så skönt att vara ledig och bara gå runt och strosa i huset om dagarna. Idag tog jag mig tid och gjorde en riktig "brakfrukost" till oss. Ebba var också med på ett hörn. ;) Bakade riktigt saftiga frukostbullar med goda pålägg.
 
 
75 gram smör
50 gram jäst
2 msk honung
5 dl mjölk
2 tsk salt
9-10 dl vetemjöl special
3-4 dl vetemjöl fullkorn
 
1 st ägg
frö
 
Smält smöret, tillsätt mjölk, salt och honung. Värm tills det är fingervarmt. Smula jästen i en bunke och häll över det ljumna degspadet. Rör om så att jästen löser sig helt. Tillsätt det mesta av mjölet och arbeta degen till en smidig deg. Låt degesa övertäckt i cirka 30 min. Dela degen i lagom stora bitar (ca 15 st) och rulla dom till runda bullar. Låt bullarna jäsa övertäckta på en plåt i ytterligare 30 min. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över frö. Grädda i mitten av ugnen i 225 grader i 10 min. Låt bullarna svalna något innan du skär upp dom.
 
 
Nu ska vi ge oss ut på en promenad med Ebba.

Chokladkaka med krämigt kolatäcke

Här ska ni få ett gott recept! Kanske något att baka till julafton? En kompakt och kladdigt chokladkaka med ett krämigt täcke av kola. Jättegod blev den! Jag hittade den på "Jennys matblogg" och blev genast tvungen att provbaka den. Älskar chokladkakor, det måste vara något av det godaste man kan baka. Kakan kan ätas som den är eller med en klick vispad grädde. Jag gräddade min kaka i 20 min - men ta 15 min istället, så den blir lite kladdigare.
 
 
200 gram äkta smör
2 st ägg
3 dl socker
1 dl kakao
2 dl mjöl
4 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
 
toppingen:
2 dl vispgrädde
2 dl socker
2 msk ljus sirap
100 gram mörk choklad
 
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda dom torra ingredienserna och vänd ner i smeten. VISPA EJ! Häll sedan i smöret och blanda försiktigt. Häll smeten i en form som är 35*25 cm (eller som jag, i en rund form med avtagbar kant!). Sätt in formen i ugnen i ca 15 min. Låt kakan svalna något medan du gör kolan.
 
 
Koka upp grädde, socker och sirap i en kastrull. Koka tills smeten tjocknar något. Rör om hela tiden. Ta bort kastrullen från plattan och bryt ner chokladen. Rör om tills det har blivit en smidig smet. Låt svalna så toppingen blir lite tjockare, innan du breder ut den på kakan. Ställ kakan kallt, gärna över natten.
 
 
Sååå gott!
 
 
Nu ska jag lägga in lite sill, tänkte faktiskt ge mig på att göra en currysill! ;)