Spaghetti arrabbiata med tomat, färsk basilika och mozzarella

Klassisk italiensk pasta, kan det bli godare och enklare! En arrabbiata är en riktigt het sås bestående av vitlök och chili. Den som vill ha det riktigt, riktigt starkt kan använda sig av en stark torkad chili. Annars gör du som jag och använder sambal oelek, men en vanlig röd chilifrukt funkar också fint. Serveras med spaghetti, färsk basilika och mozzarella. Muuuums, säger jag bara!
 
SPAGHETTI ARRABBIATA:
4 port
 
1 gul lök
3-4 vitlöksklyftor
4 stora tomater
3 msk tomatpuré
2 tsk sambal oelek (eller vanlig röd chili)
2 dl vatten
1 msk honung
1 ekologisk citron, skalet
1 msk vitvinsvinäger
salt och peppar
 
400 gram spaghetti
 
1 förpackning mozzarellabollar
0,5 kruka färsk basilika
 
Skala och skiva lök och vitlöksklyftor tunt. Tärna tomaterna. Hetta upp en stekpanna med lite olivolja och fräs löken i ca 4-5 min. Tillsätt tärnade tomater, tomatpuré, sambal oelek, vatten och honung. Låt puttra ca 10-15 min. Koka spaghettin enligt anvisningen på förpackningen. Rör ner finrivet skal av en citron och vitvinsvinäger i tomatsåsen. Smaka av med salt och peppar. Blanda den nykokta pastan med tomatsåsen och servera med mozzarella och färsk basilika. 
 
Jättegott!
 

Gul fiskgryta med lax, torsk och räkor

En jättegod och smakrik fiskgryta fick bli helgens middag. Grytan blir matig och mättande med lax, torsk och räkor och passar perfekt att bjuda vännerna på! Servera med kokt ris eller potatis - och gärna en bit bröd till.
 
GUL FISKGRYTA MED LAX, TORSK OCH RÄKOR:
4 port
 
600 gram lax- och torsktärningar (finns i frysdisken!)
1 purjolök
0,5 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
1 msk tomatpuré
1 tsk timjan
1 tsk basilika
2,5 dl torrt vitt vin
1 fiskbuljongtärning
3 dl vispgrädde
1 dl crème fraiche
1 dl vatten
0,5-1 paket saffran
500 gram räkor med skal
salt och peppar 
 
1 knippe hackad bladpersilja
 
Skölj och strimla purjolöken. Skala och hacka löken. Smält smör i en stor gryta och fräs löken ett par minuter tills den blivit mjuk och glansig. Pressa i vitlök. Rör ner tomatpuré, timjan och basilika. Låt detta fräsa med en kort stund. Tillsätt vin och buljongtärning. Koka ett par minuter. Rör ner grädde, crème fraiche, vatten och saffran. Sjud i 15 minuter. Tillsätt dom frysta fisktärningarna i grytan och sjud i ytterligare 10 minuter. Skala räkorna och tillsätt dom. Smaka av med salt och peppar. Strö över hackad bladpersilja.
 
Smarrigt! 
 

Lammtajine marrakesh med russin och couscous

Här kommer ytterligare en maträtt från Linas matkasse (som vi kanske borde döpa om till något annat då vi använde oss av nötfärs istället, eftersom jag inte klarar av lammkött!) Det blev verkligen jättegott, smakrikt och mustigt! Ni som gillar lamm använder er av det istället. 
 
LAMMTAJINE MARRAKESH MED RUSSIN OCH COUSCOUS:
4 port
 
500 gram lammfärs (eller nötfärs som jag hade)
1 gul lök
1 aubergine 
3 vitlöksklyftor
1 msk tomatpuré
2 tsk spiskummin
1 tsk malen ingefära
1 tsk malen kanel
1 tsk malen koriander
1 tsk sambal oelek
1 förp passerade tomater
1 burk konserverade körsbärstomater
1 dl vatten
2 små askar russin
1 köttbuljongtärning
1 msk flytande honung
salt och peppar
 
Skala och finhacka löken. Tärna en aubergine i cm-stora bitar. Stek löken mjuk i en stekgryta i lite olivolja. Tillsätt aubergine, pressade vitlöksklyftor, färs, tomatpuré, spiskummin, ingefära, kanel, koriander och sambal oelek. Fräs i ca 2-3 min. Häll på passerade tomater, körsbärstomater, vatten, russin, köttbuljong och honung. Låt sjuda under lock i ca 15-20 min. Smaka av med salt och peppar. 
 
Servera med couscous, turkisk yoghurt och finhackad bladpersilja.