Ugnspannkaka med spenat, bacon och purjolök

Ännu mer husmanskost - en riktigt god ugnspannkaka med spenat, bacon och purjolök. Ugnspannkaka kan göras i en mängd olika varianter men den vanligaste är väl ändå fläskpannkakan. För ett tag sedan tittade jag in hos Tina (hennes blogg hittar ni HÄR!) och hittade ett lite annorlunda men spännande recept på ugnspannkaka som jag blev tvungen att prova - och tur var det för muuums, vad god den blev! Jag använde mig av mitt vanliga recept jag brukar använda på ugnspannkaka, men "lånade" själva fyllningen av henne. ;)
 
 
140 gram bacon
0,5 purjolök
65 gram färsk spenat
2 dl riven ost, t ex Allerums lagrade prästost
8 dl mjölk
4 dl vetemjöl
4 ägg
0,5 tsk salt
 
lingonsylt som tillbehör
 
Strimla baconet och lägg i en ugnssäker form. Ställ in formen i ugnen i ca 5 min, 225 grader. Strimla purjolöken och fördela över baconet. Vispa ihop mjölk, vetemjöl, salt och ägg till en jämn smet. Tillsätt riven ost och spenat. Häll smeten i formen och ställ in i ugnen i ca 30 min, 225 grader. Servera med lingonsylt.  
 
 
Pannkakan mättar riktigt bra, så det räcker med en liten bit. ;)
 
 
Servera med massor av lingonsylt.
 
 

Banankaka med hasselnötter

Banankaka är en av mina favoriter när det kommer till mjuka kakor. Det blir så saftigt och gott! Perfekt att baka när man har några bruna och tråkiga bananer liggandes i fruktskålen - vilket jag hade idag. Så istället för att kasta dom bakade jag denna kaka istället. Den håller ju sig ett par dagar i kylskåpet, (lika saftig och god efter 2-3 dagar!) så den ska nog bli uppäten till sista smulan. ;) Extra gott det blir det med en klick vispgrädde eller vaniljglass som tillbehör.
 
 
75 gram smör
2,5 dl strösocker
1/4 tsk salt
2 msk mjölk
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
1 tsk bikarbonat
1 msk kanel
2-3 övermogna bananer
2,5 dl vetemjöl
 
hasselnötter till formen
 
Smält smöret i en kastrull. Låt svalna något. Häll i socker, mjölk, salt, vaniljsocker. Dela äggen och blanda i gulorna. Mosa bananerna och blanda ner detta i smeten. Blanda ihop mjöl, kanel och bikarbonat och vänd ner i smeten. Vispa till sist vitorna till hårt skum och vänd ner dom. Mixa hasselnötterna och smörj sedan en form och bröa med nötterna. Grädda i ca 30 min, 175°C. Den ska vara knappt klar i mitten för att bli extra saftig.
 
 
 
 
Kakan är godast kylskåpskall.
 

Wallenbergare med potatismos, gröna ärtor och lingonsylt

Vad passar bättre än riktig husmanskost en regnig och kall söndag som denna? Idag gjorde jag klassiska Wallenbergare till middag som blev riktigt saftiga och fick en härlig krispig yta. Man har ju ingen sås som tillbehör till denna rätten - men tycker man att det blir lite torrt med bara potatismos, kan man enkelt göra lite sky på kalvfond, vatten och smör. Blir väldigt smarrigt!
 
 
400 gram blandfärs (egentligen använder man kalvfärs)
4 äggulor
1,5 dl vispgrädde
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 msk kalvfond
 
ströbröd till panering
 
Blanda färsen med äggulor, kalvfond, salt och peppar. Blanda väl. Häll i grädden, lite i taget och blanda till en jämn smet. Forma smeten till 4 stora runda biffar (smeten blir väldigt lös, så skölj händerna i kallt vatten innan du formar biffarna så blir det mycket lättare) och vänd dom sedan i ströbröd. Stek biffarna gyllenbruna i smör på medelhög värme, ca 4-5 min/sida. Servera med potatismos, gröna ärtor, lingonsylt och sky.