Vörtbröd med julmust och porter

Ännu mer jul! I veckan bakade jag vörtbröd som blev sååå gott! Vörtbröd är ett klassiskt julbröd och är ett måste på julen för många. Brödet får sin speciella smak av bland annat kryddnejlika, kanel, ingefära och pomerans. Många använder svagdricka som degvätska, men här använde jag mig av både porter och julmust som blev riktigt bra och brödet fick en god smak. En brödskiva tillsammans med nygriljerad julskinka och en klick senap är otroligt gott så här i juletider! Baka ett och prova du också. ;)
 
 
50 gram jäst
50 gram smör eller margarin
1 flaska, 33 cl porter
2 dl julmust
250 gram kesella, lätt
1 dl mörk sirap
2 tsk salt
2 tsk mald ingefära
1 msk mald pomerans
0,5 tsk mald kryddnejlika
1 tsk mald kanel
2 dl russin
16-18 dl rågsikt
 
1 uppvispat ägg
 
Smula ner jästen i en skål. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt porter och julmust och värm till 37 grader. Häll degspadet över jästen och rör tills jästen löser sig. Tillsätt kesella, sirap, salt, kryddor, russin och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl och tillsätt mer mjöl om det behövs. Låt jäsa övertäckt i 45 min.
 
 
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 3 lika stora bitar. Rulla bitarna till limpor och lägg dom på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta i ca 30 min. Sätt ugnen på 175 grader. Pensla med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen i ca 35-40 min.
 
 
 
Hoppas ni testar brödet - lycka till!

Vaniljkola med havssalt

Idag har jag haft en ledig dag och då passade jag på att baka lite julgodis. Det blev en vaniljkola och en wienernougat (den får ni recept på i ett annat inlägg!). Vaniljkolan blev verkligen jättegod med äkta vanilj som smaksättning. Jag gjorde tre varianter - en vanlig kola, en doppad i choklad med havssalt och en doppad i choklad med mandel. Alla tre blev precis lika goda och det syns verkligen då burken med kolor redan börjar eka tomt, så det får nog bli en ny omgång kolor till helgen. Använd gärna en termometer för att få perfekt konsistent på kolan. Har du ingen termometer går det bra att använda sig av kulprovet.
 
 
2 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
3 dl strösocker
100 gram smör (ej margarin)
0,5 vaniljstång
 
100 gram mörk choklad (detta behövs om du vill göra chokladdoppade kolor!)
1 msk matolja
havssalt eller mandelspån
 
Klä en form ca 20*30 cm med bakplåtspapper så det går upp lite på kanterna. Blanda vispgrädde, sirap, socker och smör i en tjockbottnad kastrull. Snitta och skrapa ur vaniljstången. Tillsätt fröna i kastrullen tillsammas med det andra och låt även själva stången följa med. Koka upp under omrörning och låt sedan sjuda på medelvärme till 120 grader. Rör om då och då så att det inte bränns.
 
 
Häll försiktigt kolasmeten i formen och låt svalna en stund i rumstemperatur. Låt sedan svalna i kylen. Skär eller klipp kolan i bitar. Smält chokladen tillsammans med oljan över ett vattenbad. Doppa kolorna i den smälta chokladen och strö över havssalt eller mandel.
 
 
 
 
Dessa godingarna måste ni bara prova! Muuuuuums.

Mjuk pepparkaka

Att baka mjuk pepparkaka är inte särskilt svårt. Doften i köket när man bakar den är oemotståndlig - det doftar verkligen jul i hela huset nu. ;) Till denna mjuka pepparkakan använde jag mig av ekologisk gräddfil, men det går minst lika bra med naturell yoghurt eller filmjölk. Toppa kakan med florsocker, så ser det nästan ut som att det har snöat på kakan - perfekt nu till första advent på söndag. ;)
 
 
100 gram smör
3 ägg
3 dl strösocker
2 msk pepparkakskryddor
3 dl vetemjöl
1,5 tsk bikarbonat
1 nypa salt
2 dl gräddfil
2 msk lingonsylt
 
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt svalna något. Vispa ägg och socker pösigt med elvisp. Blanda dom torra ingredienserna i en bunke och tillsätt i smeten (sikta ner det, så slipper du klumpar) tillsammans med smör, gräddfil och lingonsylt. Blanda (vispa ej!) till en jämn smet. Smörj och bröa en avlång form. Häll smeten i formen och grädda i ugnen i ca 30-40 min. Låt svalna något innan du skär i kakan.
 
 
 

Ett smakprov när kakan svalnat lite - hur saftig och god som helst!
 

Här sitter jag (och hunden Ebba ligger utslagen på fårpläden efter en lång promenad!) och bloggar just nu. Ljusstakarna är på plats och några tomtar är placerade lite här och där. Har ni börjat julpynta än, eller väntar ni till söndag? Nu ska jag och Ebba bege oss hem till mamma och pappa på middag. Ibland är det ganska skönt att inte behöva laga mat - men bara ibland. ;)