Supergod tacopaj

Det blir alldeles för sena middagar nu när vi håller på och fixa i huset om kvällarna. Idag blev det inte mat förrän kl 20.30 - inte bra för figuren inte! ;) Middagen blev denna suuupergoda tacopajen serverad med en sallad. Riktigt, riktigt gott blev det. Hög och fin blev den också, då jag använde mig av en form med avtagbar botten. Denna kommer jag garanterat att göra fler gånger! Testa ni också.

Pajdeg:
4 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
50 g margarin
1 ½ dl filmjölk

Blanda ihop allt till en deg. Tryck ut i en pajform. Gärna en med höga kanter och avtagbar botten. Förgrädda 10 min i 225°.

Fyllningen:
600 gram köttfärs
1 st gul lök
1 st påse taco-kryddmix
1 dl vatten
2 st tomater
4-6 st feferoni

Bryn köttfärsen och löken. Tillsätt vatten och kryddpåsen. Koka så att köttfärsen blir rätt så torr. Lägg allt i pajskalet. Hacka tomater och feferoni efter smak. Lägg överst på köttfärsen.

Topping:
2 dl crême fraiche
4 msk majonnäs
2 dl riven ost
3-4 st pressade vitlöksklyftor

Blanda och bred toppingen ovanpå pajen. Grädda 10-15 min i 250° tills ytan fått fin färg. Servera med en sallad och tacosås.

Boeuf Bourguignon

Boeuf Bourguignon är ju en riktig klassiker som jag faktiskt aldrig har smakat (eller lagat!) förrän idag! Men åhhh, vad gott det var. En riktigt mustig och smakrik höstgryta! Grytan tar ju en stund att laga, men den är värd varenda minut. Dessutom sköter den sig själv på spisen. Jag kokade grytan i cirka 1,5-2 timmar och köttet blev så himla mört och gott. Ni MÅSTE verkligen testa detta.
 
 
1 kg högrev
1 st gul lök
100 gram sidfläsk (kan uteslutas)
1 pkt bacon, 140 gram
200 gram champinjoner
2 msk mjöl
3 st vitlöksklyftor
2 st lagerblad
1 st knippe färsk timjan
1 st knippe färsk persilja
4 dl rödvin (jag använde matlagningsvin)
3 dl vatten
1 st köttbuljongtärning
salt och peppar
soja (för färgens skull)
 
Bryn köttet i en kastrull. Skala och skiva löken i lagom stora bitar. Skär bacon och sidfläsk i små bitar. Skär svampen i fyra delar och låt allt fräsa med i grytan. Pudra över mjölet och rör om. Häll på vin och vatten så det täcker köttet. Smula ner buljongtärningen, lägg i lagerbladen, kryddor och pressa i vitlöken. Salta och peppra.
 
 
Låt sedan grytan stå och puttra på svag värme i cirka 1,5-2 timmar. Provsmaka köttet efter 1,5 timme, är det inte tillräckligt mört låt koka cirka 30 min till. Tillsätt soja (för färgens skull) och eventuellt lite redning för att få såsen tjockare. (Men den ska vara ganska tunn, som kalops ungefär).
 
 
Älskar färska kryddor, det är så fint att ha i köket. I det nya köket ska jag ha massor med olika färska kryddor på diskbänken eller kanske i fönsterkarmen? ;) Kommer bli en fin "färgklick" och inredningsdetalj till det vita köket och ljusgråa bänkskivan. Sen att man kan använda det i maten är ju bara ett plus.
 

Kålpudding med ris

Idag blev jag så sugen på kålpudding (igen!). Det är ju så himla gott! Denna gången testade jag att blanda i lite ris också. Det gjorde väl ingen jättestor skillnad, men visst blev det saftigt och gott. Gräddsåsen jag gjorde till blev supergod den med. Nu har jag tre olika recept på kålpudding här inne, men denna måste jag säga är min favorit! ;)
 
 
700 gram blandfärs
1,5 dl kokt ris
1 st gul lök
1 st ägg
1 dl grädde
1 msk kinesisk soja
salt och peppar
 
1 kg vitkål
1 dl vatten
3-4 msk ljus sirap
 
Sätt ugnen på 175 grader. Skär bort roten på vitkålen och hacka resten i lagom stora bitar. Stek kålen i en stekpanna i lite smör. Häll på vatten så det inte bränns. Rör om hela tiden, tills kålen mjuknat i cirka 10 min. Slå på sirapen och låt allt puttra någon minut. Ställ kålen åt sidan. Blanda färsen med resten av ingredienserna. Smörj en form med smör och täck formens botten med ett lager vitkål. Fyll på med färsen och avsluta med ett lager av resterande vitkål. Ställ in formen i ugnen i cirka 45 min.
 
 
Såsen gjorde jag på 5 dl vispgrädde, 2 msk kalvfond, 1 msk svartvinbärsgelé, 3 msk maizena, 1 msk kinesisk soja, salt och peppar. Låt allt koka upp förutom maizena. När såsen kokar tillsätter du 3 msk maizena redning (för mörka såser) och låter såsen puttra en stund.