Svampgratinerade köttfärsbiffar

Mums, vilka saftiga och goda köttfärsbiffar jag fick till idag! En jättegod champinjonstuvning läggs ovanpå efter att färsbiffarna stekt och fått fin färg i stekpannan, sedan på med en god lagrad ost och in i ugnen. Till biffarna serverades kokt potatis och broccoli. Så himla gott! Det här kommer ni gilla, så testa detta nu.  
 
 
600 gram blandfärs
3/4 dl matlagningsgrädde
3/4 dl ströbröd
1 st ägg
1 msk kalvfond
1 msk lökpulver
1,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
 
200 gram champinjoner
4 dl matlagningsgrädde
2-3 msk maizena
salt och peppar
 
2 dl riven ost
 
Blanda grädde, ströbröd och ägg i en skål. Låt svälla en stund. Tillsätt sedan kalvfond, lökpulver, salt och peppar. Tillsätt färsen och blanda till en smidig smet. Forma färsen till 8 st biffar. Stek biffarna i en stekpanna med smör, ca 3 min/sida. Lägg över i en ugnsfast form. Ansa och dela svampen i små bitar. Fräs i en kastrull tills vätskan kokat bort. Häll på grädde under omrörning. Låt koka upp och tillsätt maizena. Låt sedan sjuda på svag värme i ca 5 min. Smaka av med salt och peppar. Lägg på en rejäl sked med stuvning på varje biff. Strö över riven ost och gratinera i 250 grader, ca 10-15 min. Garnera med timjan eller persilja och servera med kokt potatis och broccoli.
 
 
Smaklig måltid.
 

Engelska scones

Bakade dessa smarriga scones (till lunch!) idag. Kanske inte så nyttigt men väldigt, väldigt gott! Skillnaden mellan vanliga scones och dessa är att man kavlar degen och sedan skär ut dom med ett mått, t ex ett glas. I England serveras dom med smör, jordgubbssylt och "clotted cream", en sorts syrad grädde. Jag åt mina med cream cheese och björnbärssylt. Lika gott det! ;)
 
 
4 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
1,5 tsk bakpulver
50 gram smör
1 dl mjölk
3/4 dl vispgrädde
 
vispgrädde till pensling
 
Sätt ugnen på 250 grader. Blanda mjöl, salt och bakpulver i en bunke. Finfördela smöret i mjölet. Häll i mjölk och grädde. Arbeta ihop till en smidig deg. Kavla ut degen till en 2 cm tjock platta. Ta ut 10-12 st rundlar met ett litet glas. Lägg dom på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med grädde och grädda i mitten av ugnen i ca 12 min.
 
 
Servera dina scones med cream cheese och en god sylt. Så gott!
 
 

Smörgåstårta med räkor

Just nu står en ljuuuvligt god smörgåstårta i kylen och väntar på oss inför kvällens middag. Bottnarna och fyllningen ordnade jag med igårkväll, så att bottnarna riktigt får dra åt sig av den goda röran och bli saftigt. Så idag har jag bara dekorerat tårtan med massa gott. Jag använde mig bara av en fyllning (man brukar ju oftast ha lite olika fyllningar, men jag tycker det blir godast med en). I min fyllning hade jag räkor, ägg, pepparrot (som gjorde det väldigt fräscht!), dill, majonnäs, creme fraiche, citronpeppar och salt. Enkelt och väldigt, väldigt gott!
 
 
(8-10 st bitar)
 
9 st landgångsbröd (jag använde mig av en tårtbotten från ett bageri)
 
Fyllning:
1 kg räkor med skal
3 st hårdkokta ägg
1 dl majonnäs
2,5 dl creme fraiche
2-3 tsk pepparrot (på tub)
1 dl hackad dill
salt och peppar efter smak
 
Garneringskräm:
2 dl creme fraiche
0,5 dl majonnäs
 
Garnering:
500 gram räkor, handskalade
4 st hårdkokta ägg
0,5 paket rökt skinka (tunna skivor)
citron, dill, gurka och annat gott
 
Kantskär brödet och lägg ut dom tre och tre. Gör tre rundlar med en form eller tallrik, ca 22 cm i diameter. Skala och hacka räkorna och äggen. Blanda ingredienserna till fyllningen och smaka av med salt och peppar. Fördela hälften av fyllningen på första lagret, lägg sedan på ett nytt lager bröd och därefter resten av fyllningen. Täck med ytterligare ett lager bröd. Blanda creme fraiche och majonnäs och bred runt kanterna och toppen. Plasta in tårtan med plastfolie. Låt tårtan vila i kylen över natten så att brödet blir saftigt. Täck sedan kanterna med hackad dill, garnera med skivade ägg, skinka (gjorda som små rosor) handskalade räkor, äggklyftor, citron, gurka och lite dill.
 
 
Den blev verkligen sååå god och fräsch i smaken. Smörgåstårta är ju perfekt att bjuda på vid födelsedagar och liknanade, tror nästan att det får bli såna när jag fyller år. Mamma har ju redan gjort en "beställning" på såna till hennes födelsedag som bara är om några veckor. Vi får se hur det blir med det. ;)
 
 
Innanför skinkan ligger massor med handskalade räkor - syns inte så bra på bilderna, men dom finns där. ;) Ett tips när ni gör smörgåstårta är att inte snåla med fyllning och garnering. Blir ju så mycket godare med massa gott i och ovanpå. Muuuums!