Pecannötpaj

Denna pajen är en riktig favorit! Söt, ljuvlig kolasås tillsammans med krispiga pecannötter blir en riktigt bra kombo. Pajen är godast kylskåpskall (låt den gärna stå över natten!), men funkar även bra att äta ljummen. Helst med lite lättvispad grädde eller vaniljglass. 
 
PECANNÖTPAJ:
 
3 dl vetemjöl
125 gram smör (inte margarin)
1 krm salt
1 tsk socker
3 msk iskallt vatten
 
125 gram smör (inte margarin)
2 msk vetemjöl
3 dl ljus sirap
1,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
2 ägg, lätt vispade
1-2 tsk vaniljsocker
200 gram pecannötter, grovt hackade
 
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ihop vetemjöl, tärnat smör, salt och socker i en bunke. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform och låt stå kallt i ca 20 min. Förgrädda pajskalet i ca 10 min. Sänk sedan värmen till 175 grader.
 
Blanda smör, vetemjöl, sirap, socker och salt i en kastrull. Låt koka upp under omrörning och låt sedan sjuda i någon minut. Tag av kastrullen från plattan och låt det svalna till rumstemperatur. Blanda sedan i äggen, vaniljsocker och nötterna. Häll fyllningen i pajskalet och grädda i 30-40 min i 175 grader.
 
Såååååå gott!
 
Mamma

Kanske man blir bjuden på en dag? : )