Italiensk köttfärssås

Måste bara dela med mig av denna supergoda köttfärssåsen som jag gjorde till middag igår. Riktigt mustig och smakrik. Vill man lyckas med en riktigt bra köttfärssås tycker jag att man ska tänka på tre saker: bra råvaror, gott om tid och att använda färska kryddor istället för torkade - som t ex basilika, bladpersilja eller timjan. Låt gärna köttfärssåsen puttra länge, så den får smak från alla håll och kanter - ju längre den får koka ju mustigare och godare blir den! En italiensk köttfärssås innehåller alltid vin, så skippa inte det då det verkligen lyfter såsen! 
 
 
500 gram nötfärs
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
2 selleristjälkar
3-4 dl oxbuljong (vatten + tärning)
1 burk krossade tomater (gärna ekologisk eller Mutti)
1 dl rödvin (matlagningsvin går bra)
2 lagerblad
0,5 dl färsk basilika
0,5 dl färsk bladpersilja
1 tsk chilipulver
salt och peppar
 
400 gram pasta
färskriven parmesanost
 
Skala och hacka lök och vitlök. Ansa och hacka sellerin i lagom stora bitar. Fräs lök, vitlök och selleri i olja några minuter. Tillsätt sedan köttfärsen och stek den grynig. Tillsätt oxbuljong, krossade tomater, rödvin och lagerblad. Låt småkoka under lock i ca 30-40 minuter (gärna längre om du har tid). Finhacka basilika och bladpersilja, och tillsätt sedan mot slutet. Rör om. Smaka av med salt, peppar och chilipulver.
 
 
 

Servera med pasta och färskriven parmesanost.
 
Lajna

Vi har också haft köttfärssås idag, men ser ut som din var godare! 😜

milla

Vad sugen jag blev på köttfärssås det var länge sedan jag åt:)

Svar: Du får se till och laga en snarast! :)
ljuvligmat.blogg.se

Sara på Vardag.nu

Gott med köttfärssås, som alltid. Din låter kanon!

Svar: Tack, snälla du!
ljuvligmat.blogg.se

Lotta Pedersen

Underbart god !!!!!!

Svar: Vad kul att höra! :)
ljuvligmat.blogg.se

Mårtenssons kök

Vin i köttfärssåsen är supergott, det blir verkligen så mycket mustigare smak!

Svar: Håller med, det blev verkligen gott!
ljuvligmat.blogg.se