Saftiga grahamsbullar

Finns det något godare än nybakat bröd? Nej, jag tror faktiskt inte det. ;) I veckan bakade jag dessa saftiga och supergoda (favorit i repris!) gramhamsbullar. Dom blir alltid lika bra och blir som nybakade om man värmer dom i ugnen på 150 grader efter att dom har varit frysta. Så ett tips är att göra en dubbel sats och bunkra upp i frysen inför kommande helger och sovmorgnar - för vem vill inte ha "nybakade" hemmagjorda frallor till frukost!
 
 
50 gram jäst
5 dl mjölk
75 gram smör
1 tsk salt
1 dl ljus sirap
5 dl grahamsmjöl
8-10 dl vetemjöl special
 
havregryn, vallmofrö eller sesamfrö till topping
 
Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till fingervarmt, ca 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och häll över lite av degvätskan, rör tills jästen löser sig helt. Tillsätt sedan salt och sirap innan resten av degvätskan hälls i.
 
 
Blanda i grahamsmjölet och arbeta sedan in vetemjölet lite i taget tills du har en smidig deg, ca 5 min med maskin eller 10 min för hand. Låt degen jäsa under en bakduk i ca 45 min. Dela degen i 12-15 bitar och rulla till bullar. Lägg dom på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa ytterligare 30 min. Sätt ugnen på 220 grader. Pensla bullarna med vatten och strö över frön. Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 10 min eller tills dom har fått fin färg.
 
 
 
sofie mumsfillibaba

Ja, kanske ska göra en laddning i morgon?! Så gott att plocka fram från frysen vilken dag som helst!