Vörtbröd med julmust och porter

Ännu mer jul! I veckan bakade jag vörtbröd som blev sååå gott! Vörtbröd är ett klassiskt julbröd och är ett måste på julen för många. Brödet får sin speciella smak av bland annat kryddnejlika, kanel, ingefära och pomerans. Många använder svagdricka som degvätska, men här använde jag mig av både porter och julmust som blev riktigt bra och brödet fick en god smak. En brödskiva tillsammans med nygriljerad julskinka och en klick senap är otroligt gott så här i juletider! Baka ett och prova du också. ;)
 
 
50 gram jäst
50 gram smör eller margarin
1 flaska, 33 cl porter
2 dl julmust
250 gram kesella, lätt
1 dl mörk sirap
2 tsk salt
2 tsk mald ingefära
1 msk mald pomerans
0,5 tsk mald kryddnejlika
1 tsk mald kanel
2 dl russin
16-18 dl rågsikt
 
1 uppvispat ägg
 
Smula ner jästen i en skål. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt porter och julmust och värm till 37 grader. Häll degspadet över jästen och rör tills jästen löser sig. Tillsätt kesella, sirap, salt, kryddor, russin och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl och tillsätt mer mjöl om det behövs. Låt jäsa övertäckt i 45 min.
 
 
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 3 lika stora bitar. Rulla bitarna till limpor och lägg dom på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta i ca 30 min. Sätt ugnen på 175 grader. Pensla med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen i ca 35-40 min.
 
 
 
Hoppas ni testar brödet - lycka till!