Banoffee pie

Idag kom Stefan och Nathalie på besök. Det bjöds på baconlindad fläskfilé fylld med philadelphiasost och vitlök, (pommes!!!) olika såser och sallad. Till efterrätt gjorde jag en banoffee pie, som jag faktiskt aldrig har testat förr och den blev faktiskt riktigt god. Kommer jag garanterat göra igen! Tårtan består av krossade digestivekex som botten, kondenserad mjölk som har kokats i två timmar och blivit en kolakräm, jordgubbar (men egentligen ska det vara skivad banan istället) vispgrädde och hackad daim.
 
 
1 burk sötad kondenserad mjölk (finns att köpa på t ex ICA bland bak-hyllorna)
150 gram smör
300 gram digestivekex
1 liter jordgubbar (egentligen 3-4 bananer)
1 1/2 dubbeldaim
3 dl vispgrädde

Kolakräm: Lägg burken med sötad kondenserad mjölk oöppnad i en stor kastrull. Häll på vatten så att det täcker och lite till. Låt småkoka ca 2-2 1/2 timme utan lock, se till att vattnet täcker hela tiden. Fyll annars på efter hand. Viktigt att den hela tiden täcks av vatten. Ta upp den heta burken och skölj i kallt vatten. Låt svalna helt och öppna därefter burken. Den kondenserade mjölken har nu blivit till en kolakräm.

 

Klä sedan insidan av en form med löstagbar kant med plastfolie. Smält smöret. Lägg kexen i en plastpåse och kör med en kavel över den, så kexen blir helt krossade. Blanda med smöret. Tryck ut blandningen på bottnen av formen. Ställ in formen i kylen cirka 1 timme. Finhacka daimen. Vispa grädden fast. Lossa kanten från bottnen. Lyft upp den, dra försiktigt bort plasten och lägg bottnen på ett fat. Bred på kolakrämen. Ställ kallt fram till servering.

 

Precis innan servering lägger du på jordgubbarna (eller banan om du använder det) över kolakrämen, bred över grädden och toppa med hackad daim. Servera och njuuuut!

 

Den sega gräddkolan rinner ut längs kanten! Kondenserad mjölk är en häftig grej! ;)

 

Hur gott ser inte det här ut?! ;) Ni måste testa det!