Nötfärsbiffar med kantarellstuvning

Nu är hösten här med alla sina godsaker som naturen har att erbjuda. Allt från äpplen till brysselkål, hallon, björnbär (hittade massor i skogen förra veckan!), blomkål, kantareller och mycket annat gott. Inga självplockade kantareller till denna middagen, utan det fick bli köpta från ICA, som var väldigt goda och smakrika. Förra året var jag och min pojkvän ute i skogen för att plocka just kantareller men hittade endast en liten rackare som stod för sig själv, så jag har gett upp hoppet om att hitta egna kantareller. Stuvningen blev en topping på saftiga nötfärsbiffar som ni får recept på här nedanför.
 
 
500 gram nötfärs
1 ägg
1 liten gul lök
1,5 dl mjölk
1 dl ströbröd
1 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
 
200 gram kantareller (spara ca 50 gram till garnering)
1 msk smör
1 msk vetemjöl
2,5 dl vispgrädde
2 msk persilja
salt och peppar
2 dl riven ost, gärna lagrad
1 pressad vitlöksklyfta
 
Blanda ströbröd och mjölk i en skål, låt svälla en stund. Hacka löken fint. Blanda ihop alla ingredienser till biffarna och forma till 8 biffar. Stek biffarna i smör i en stekpanna ca 2-3 min/sida. Lägg sedan över biffarna i en ugnsform.
 
 
Skär svampen i lite mindre bitar och fräs i smör i en stekpanna. Tillsätt mjöl och rör om. Tillsätt grädde, hackad persilja, salt och peppar. Låt småputtra tills såsen tjocknat något. Lägg stuvningen på biffarna och strö över riven ost. Grädda i mitten av ugnen på 225 grader i ca 10 min. Under tiden bryner du resterande kantareller i en stekpanna tillsammans med en pressad vitlöksklyfta. Toppa biffarna med dom vitlöksstekta kantarellerna precis innan servering.
 
 
 
 
Servera med skivad ugnsstekt potatis och en sallad.
 
Annika

Så gott det såg ut, nu blev jag hungrig!! Synd man har en sambo ( och ett barn också för den delen ) som inte äter nån svamp alls ... Får laga till mig själv :-) har du nåt bra björnbärs ställe?? / Annika

Svar: Haha, i Skrylle på "hundspåret" finns massa björnbär. Fråga Mattias! ;) Han åt en hel del...
ljuvligmat.blogg.se

Bland bakverk och kastruller

Jösses vad gott, det här sparas!! Nja, ut och jaga kantareller i skogen är inget för mig, jag vet dessutom inte var man hittar dem-
Kram

Svar: Haha, jag vet ett ställe... men det är många fler än jag som vet om det! Så oftast är där inget kvar. Så nu blir det köpta istället! Kram
ljuvligmat.blogg.se

Camilla

Men så gott det ser ut!!!

Svar: Tack! :)
ljuvligmat.blogg.se

Therese

Åh, det här måste jag testa att laga nån dag. Fick en rejäl hög med kantareller av min pappa nu i veckan så det passar ju perfekt :)
Själv ska jag vara glad att jag hittar bär i skogen för nån svamp hittar jag aldrig. Tur min pappa fixar den biten åt mig ;)

Svar: Haha, vilken snäll pappa som kommer med ett lass kantareller - det är ju så gott! :)
ljuvligmat.blogg.se

sofie mumsfillibaba

Så gott! INte ätit en enda kantarell ännu i år!

Svar: Det finns gott om tid för kantareller ännu! :)
ljuvligmat.blogg.se