Nötfärsbiffar med kantarellstuvning
Nu är hösten här med alla sina godsaker som naturen har att erbjuda. Allt från äpplen till brysselkål, hallon, björnbär (hittade massor i skogen förra veckan!), blomkål, kantareller och mycket annat gott. Inga självplockade kantareller till denna middagen, utan det fick bli köpta från ICA, som var väldigt goda och smakrika. Förra året var jag och min pojkvän ute i skogen för att plocka just kantareller men hittade endast en liten rackare som stod för sig själv, så jag har gett upp hoppet om att hitta egna kantareller. Stuvningen blev en topping på saftiga nötfärsbiffar som ni får recept på här nedanför.

500 gram nötfärs
1 ägg
1 liten gul lök
1,5 dl mjölk
1 dl ströbröd
1 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
200 gram kantareller (spara ca 50 gram till garnering)
1 msk smör
1 msk vetemjöl
2,5 dl vispgrädde
2 msk persilja
salt och peppar
2 dl riven ost, gärna lagrad
1 pressad vitlöksklyfta
Blanda ströbröd och mjölk i en skål, låt svälla en stund. Hacka löken fint. Blanda ihop alla ingredienser till biffarna och forma till 8 biffar. Stek biffarna i smör i en stekpanna ca 2-3 min/sida. Lägg sedan över biffarna i en ugnsform.

Skär svampen i lite mindre bitar och fräs i smör i en stekpanna. Tillsätt mjöl och rör om. Tillsätt grädde, hackad persilja, salt och peppar. Låt småputtra tills såsen tjocknat något. Lägg stuvningen på biffarna och strö över riven ost. Grädda i mitten av ugnen på 225 grader i ca 10 min. Under tiden bryner du resterande kantareller i en stekpanna tillsammans med en pressad vitlöksklyfta. Toppa biffarna med dom vitlöksstekta kantarellerna precis innan servering.



Servera med skivad ugnsstekt potatis och en sallad.
Så gott det såg ut, nu blev jag hungrig!! Synd man har en sambo ( och ett barn också för den delen ) som inte äter nån svamp alls ... Får laga till mig själv :-) har du nåt bra björnbärs ställe?? / Annika