Bagarens surdegsbröd

I veckan provade jag Kronjästs surdeg och bakade ett väldigt gott surdegsbröd. Bröden blev jättegoda med en syrlig smak och med en seg, krispig yta. Muuuums! Det finns både vetesurdeg och rågsurdeg, jag tror att vete är något mildare i smaken än råg. Jag fick ut två stora limpor av degen och frös in det ena brödet och hade till frukost nu i helgen. Funkade hur bra som helst - för att få en nybakad känsla på brödet (när det varit fryst) är mitt bästa tips att tina brödet i ugnen på 175-200 grader i ca 10-15 min. Brödet smakade precis som om det var nybakat. Hur bra är inte det? ;)
 
 
1 burk vetesurdeg (150 gram)
25 gram jäst
5 dl kallt vatten
13-14 dl vetemjöl special
2,5 tsk salt
1 msk olivolja eller rapsolja
 
Skaka burken och vrid av locket. Rör ihop surdegen med vatten och jäst, rör tills jästen löser sig helt. Tillsätt sedan alla ingredienser utom saltet. Knåda till en elastisk deg, ca 10 min med maskin eller 15 min för hand. Tillsätt saltet i slutet av knådningen. Degen får vara lös, men inte kladdig. Forma degen jämn och fin. Låt jäsa till dubbel storlek i minst 2 timmar täckt med plast.
 
 
Häll upp degen på mjölat bakbord, arbeta så lite som möjligt med degen. Dela i 2 delar forma till två limpor (dom behöver inte se så snygga ut!). Sikta över lite mjöl och lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ytterligare 1 timme täckt med plast. Sätt ugnen på 260 grader och sätt samtidigt in en form med 0,5 liter vatten i ugnen. Gör några snitt i bröden precis innan plåten sätts in och sänkt temperaturen till 220 grader. Grädda mitt i ugnen ca 20 min, eller tills bröden har fått fin färg. Låt svalna på galler.
 
 
 
 
Mamma

Nästa gång du bakar kanske jag mår bättre, då får du gärna komma! Ser gott ut! : )

Malin

Hej!
Hittade detta receptet hos dig och nu är det andra gången jag bakar bröden. Så himla enkla och goda!!
Förövrigt så har du en väldigt fin blogg med härliga recept!
Har lagt till dig på favoriter på min dator:)
//Malin

Svar: Vad kul att höra. :)
Hoppas du hittar en massa annat gott. Kram till dig.
ljuvligmat.blogg.se