Vaniljkola med havssalt
Idag har jag haft en ledig dag och då passade jag på att baka lite julgodis. Det blev en vaniljkola och en wienernougat (den får ni recept på i ett annat inlägg!). Vaniljkolan blev verkligen jättegod med äkta vanilj som smaksättning. Jag gjorde tre varianter - en vanlig kola, en doppad i choklad med havssalt och en doppad i choklad med mandel. Alla tre blev precis lika goda och det syns verkligen då burken med kolor redan börjar eka tomt, så det får nog bli en ny omgång kolor till helgen. Använd gärna en termometer för att få perfekt konsistent på kolan. Har du ingen termometer går det bra att använda sig av kulprovet.

2 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
3 dl strösocker
100 gram smör (ej margarin)
0,5 vaniljstång
100 gram mörk choklad (detta behövs om du vill göra chokladdoppade kolor!)
1 msk matolja
havssalt eller mandelspån
Klä en form ca 20*30 cm med bakplåtspapper så det går upp lite på kanterna. Blanda vispgrädde, sirap, socker och smör i en tjockbottnad kastrull. Snitta och skrapa ur vaniljstången. Tillsätt fröna i kastrullen tillsammas med det andra och låt även själva stången följa med. Koka upp under omrörning och låt sedan sjuda på medelvärme till 120 grader. Rör om då och då så att det inte bränns.

Häll försiktigt kolasmeten i formen och låt svalna en stund i rumstemperatur. Låt sedan svalna i kylen. Skär eller klipp kolan i bitar. Smält chokladen tillsammans med oljan över ett vattenbad. Doppa kolorna i den smälta chokladen och strö över havssalt eller mandel.



Dessa godingarna måste ni bara prova! Muuuuuums.
Glöm inte ta med en av varje(minst!) till mig imorgon!