Valnötsbröd
Ett försvinnande gott valnötsbröd med pumpafrö och linfrö. Riktigt gott! Jag fick ut två bröd av degen och ett bröd är redan uppätet sedan länge - vem kan motstå ett nybakad bröd, inte jag i alla fall! ;) Ett lyckades jag stoppa i frysen i alla fall, så det får bli söndagens frukost. Längtar redan! Med lite grövre mjölsorter i brödet får du ett mättande och fiberrikt bröd, och du håller dig mätt länge. Brödet går utmärkt att frysa och plocka fram till frukosten. För att få en nybakad känsla på brödet är mitt tips att värma ugnen till 150 grader och tina upp brödet ca 10 min. Ni måste prova detta!

50 gram jäst
5 dl vatten
0,5 dl solrosolja
2,5 tsk salt
3 msk flytande honung
1 dl valnötter
0,5 dl pumpafrö
0,5 dl krossade linfrö
5 dl lantbrödsmjöl (fyra sädesslag)
8-9 dl vetemjöl special
Smula ner jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervarmt, 37 grader. Häll vattnet över jästen och rör tills jästen löser sig. Tillsätt olja, salt och honung. Hacka valnötter och pumpafrö grovt. Tillsätt detta i bunken tillsammans med resten av ingredienserna.

Arbeta degen (gärna i en köksassistent) i ca 5-10 min. Knåda den ordentligt. Pudra över lite mjöl och låt jäsa övertäckt i 40 min. Knåda och baka ut till bröd. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper och pudra över lite mjöl. Låt jäsa övertäckt i 30-40 min. Skär några snitt i bröden med en kniv och grädda bröden i mitten av ugnen i ca 30 min på 180 grader.



Ta ut bröden och låt svalna något innan du skär i dom. Ta en brödskiva och bred på massor av smör och en god ost. Huuuuuuuur gott som helst!
Ja de va riktigt gott!