Gifflar med mandelmassa

Min kära köksassistent används flitigt här hemma. Jag bakar som aldrig förr - är det inte bröd så är det vetebullar eller något annat gott. Det är ju så himla enkelt när man har en assistent som knådar degen till en. ;) Idag bakade jag jättegoda gifflar med en fyllning av mandelmassa, smör och kardemumma. Istället för pärlsocker toppade jag bullarna med mandelspån. Knaprigt och gott!
 
 
50 gram jäst
2 dl mjölk
1 ägg
0,5 dl strösocker
3 krm salt
100 gram mjukt smör
6-8 dl vetemjöl (kanske något mer)
 
100 gram riven mandelmassa
100 gram mjukt smör
1-2 tsk mald kardemumma
 
uppvispat ägg till pensling och mandelspån
 
Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken fingervarm ca 37 grader. Lös upp jästen med lite av mjölken och tillsätt sedan resten. Rör ner ägg, socker och salt. Nyp ihop smöret med ca 6 dl mjöl, tillsätt degvätskan och arbeta snabbt ihop till en deg. Arbeta in mjölet lite efter hand till en smidig och inte alltför hård deg. Låt degen jäsa övertäckt i ca 30-40 min. Blanda fyllningen.
 
 
Ta upp degen och knåda den lätt. Dela degen i två bitar och kavla ut runda plattor. Sporra ut 8 "tårtbitar" av varje rundning. Lägg en klick fyllning på den bredaste delen och rulla ihop till en giffel. Lägg dom på en plåt med baksplåtspapper och låt jäsa i ca 30 min. Pensla med ägg och strö över mandelspån. Grädda i ugnen  i 250 grader, 5-8 min tills gifflarna har fått fin färg.
 
 
Servera gifflarna ljumna med ett glas mjölk till.
 
 
Nu behöver jag er hjälp. Jag har en hel kyckling liggandes i kylen och tanken är att det ska bli morgondagens middag. Jag vill göra något nytt, gott och spännande med denna. Har ni något bra recept på hel kyckling, får ni gärna dela med er av detta. ;)
 
sofie mumsfillibaba

Baka är ju så mycket lättare med assistent. Bara jästid och baktid som ska finnas. Gifflarna ser ju ljuvliga ut!!

milla

Gifflar var länge sedan jag gjorde mums:)
Hel kyckling jag skulle lägga den i en lergryta tillsammans med lite rotsaker, lök och kryddor ja blanda lite av det man har hemma:)

Svar: Tack för tipset! Det får jag göra nästa gång. :) Låter gott. Kram Madde
ljuvligmat.blogg.se

Mona

Jättegoda gifflar :)

Svar: Tack! Vad kul.
ljuvligmat.blogg.se