Focaccia med timjan och flingsalt
Här kommer receptet på det smarriga focacciabrödet jag bakade i förrgår. Det blir riktigt, riktigt gott och smakar ljuvligt när man doppar det i lite olivolja kryddat med salt och peppar. Passar även utmärkt att ha som hamburgarbröd och kan smaksättas på många olika sätt. Jag valde att smaksätta mitt med timjan och flingsalt. Man kan även toppa brödet med t ex körsbärstomater, oliver, rosmarin, potatis och lök. Låt fantasin flöda helt enkelt! ;)

25 gram jäst
3 dl ljummet vatten
0,5 dl olivolja
2 msk honung eller sirap
1 msk flingsalt
5 dl vetemjöl special
3 dl dinkelmjöl
torkad eller färsk timjan
flingsalt
olivolja
Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och rör tills jästen löser sig helt. Häll i olivolja, honung (eller sirap) och salt. Tillsätt mjölet, lite i taget och arbeta ihop till en deg (använd gärna en köksassistent till detta, så degen blir riktigt knådad). Låt degen jäsa i ca 30 min under bakhandduk.

Tryck ut degen i en oljad långpanna och låt jäsa ytterligare 30 min. Sätt ugnen på 225 grader. Tryck hål med fingertopparna i degen och strö över timjan och flingsalt. Ringla över olivolja och grädda i mitten av ugnen i ca 10-15 min.

Låt brödet svalna lite och servera det nygräddat. Skär brödet i rutor eller bryt det i bitar.


Foccacia är så tacksamt att göra, enkelt smidigt och gott!! Och man kan ju dessutom ösa på vad man vill på toppen!!