Italienska köttbullar i tomatsås
Det här blev riktigt gott! Köttbullar med italienska smaker i en god och fyllig tomatsås. Perfekt maträtt för den som gillar mycket vitlök och basilika. ;) Köttbullarna görs på nötfärs, men vill man så kan man lika bra använda sig av blandfärs - eller fläskfärs om man gillar det bättre. Har gjort ett liknande recept för ett tag sedan, men då stekte jag inte köttbullarna först utan slängde direkt ner dom i grytan med tomatsåsen, där dom fick koka sig färdiga. Men det här blev mycket, mycket godare med en krispig yta på köttbullarna. Testa det!

Köttbullar:
500 gram nötfärs
1 st ägg
1,5 dl mjölk
1 dl ströbröd
6 st soltorkade tomater (Ridderheims är godast!)
1-2 st kvistar färsk basilika
1 st gul lök
2 st vitlöksklyftor, pressade
salt och peppar
Blanda ströbröd och mjölk i en skål. Låt svälla en stund. Skala och hacka löken fint, stek den i lite smör tills den blir mjuk. Mixa dom soltorkade tomaterna och basilika i en matberedare eller med en stavmixer. Blanda alla ingredienser till en smidig färs. Rulla färsen till köttbullar och stek dom i smör i en het stekpanna.

Tomatpasta:
2 st burkar krossade tomater (Mutti)
1-2 msk kalvfond
1 st gul lök
2 tsk strösocker
1 tsk italiensk salladskrydda
färsk basilika, finhackad
salt och peppar
Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Skala och hacka löken fint. Fräs den i lite smör i en kastrull. Tillsätt tomaterna, kalvfond, strösocker och kryddor. Låt såsen puttra på svag värme under lock i ca 30 min. Smaka av såsen med salt och peppar. Blanda sedan såsen med pastan och tillsätt köttbullarna. Blanda väl.

Nu blir det en kvällspromenad med min lilla älskling som har namnsdag idag - Ebba! ;)
Ja detta fick jag som födelsedags lunch levererat! Och smakade hur bra som helst! Luktar lite Muhammed nu bara men vitlök är så gott! Tack för allt idag! Puss Puss