Italienska köttbullar i tomatsås

Det här blev riktigt gott! Köttbullar med italienska smaker i en god och fyllig tomatsås. Perfekt maträtt för den som gillar mycket vitlök och basilika. ;) Köttbullarna görs på nötfärs, men vill man så kan man lika bra använda sig av blandfärs - eller fläskfärs om man gillar det bättre. Har gjort ett liknande recept för ett tag sedan, men då stekte jag inte köttbullarna först utan slängde direkt ner dom i grytan med tomatsåsen, där dom fick koka sig färdiga. Men det här blev mycket, mycket godare med en krispig yta på köttbullarna. Testa det!
 
 
Köttbullar:
500 gram nötfärs
1 st ägg
1,5 dl mjölk
1 dl ströbröd
6 st soltorkade tomater (Ridderheims är godast!)
1-2 st kvistar färsk basilika
1 st gul lök
2 st vitlöksklyftor, pressade
salt och peppar
 
Blanda ströbröd och mjölk i en skål. Låt svälla en stund. Skala och hacka löken fint, stek den i lite smör tills den blir mjuk. Mixa dom soltorkade tomaterna och basilika i en matberedare eller med en stavmixer. Blanda alla ingredienser till en smidig färs. Rulla färsen till köttbullar och stek dom i smör i en het stekpanna.
 
 
Tomatpasta:
2 st burkar krossade tomater (Mutti)
1-2 msk kalvfond
1 st gul lök
2 tsk strösocker
1 tsk italiensk salladskrydda
färsk basilika, finhackad
salt och peppar
 
Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Skala och hacka löken fint. Fräs den i lite smör i en kastrull. Tillsätt tomaterna, kalvfond, strösocker och kryddor. Låt såsen puttra på svag värme under lock i ca 30 min. Smaka av såsen med salt och peppar. Blanda sedan såsen med pastan och tillsätt köttbullarna. Blanda väl.
 
 
Nu blir det en kvällspromenad med min lilla älskling som har namnsdag idag - Ebba! ;)
 
Mamma

Ja detta fick jag som födelsedags lunch levererat! Och smakade hur bra som helst! Luktar lite Muhammed nu bara men vitlök är så gott! Tack för allt idag! Puss Puss