Fisk- och skaldjursgratäng
Den här fisk- och skaldjursgratängen var riktigt smarrig. Nam nam! Krämig, god och enkel att variera med t ex lax, torsk eller hoki. Sen är det pricket över i:et med handskalade räkor till. Mattias slickade tallriken så gott det var - ett ganska bra betyg, tror jag! ;) Fiskgratäng är inte speciellt komplicerat att tillaga faktiskt, så vem som helst kan slänga ihop en sån här till middag.

500 gram laxfilé
200 gram oskalade räkor
3 dl vispgrädde
1 dl creme fraiche
1 dl chilisås
1 msk skaldjurfond (eller hummerfond)
3 msk hackad dill
salt och peppar
Potatismos:
1 kg mjölig potatis
1 dl varm mjölk
2-3 msk smör
2 st äggulor
salt och vitpeppar
Garnering:
200 gram oskalade räkor
1 msk hackad dill
Skär laxen i tärningar. Skala räkorna. Fördela lax och räkor i en ugnsform. Salta och peppra. Rör ihop grädde, creme fraiche, chilisås, fond och dill i en skål. Skala och dela potatisen i mindre bitar. Koka potatisen mjuk, ca 20 min. Sätt ugnen på 225 grader. Häll av vattnet och stöt sönder potatisen. Blanda (vispa med elvisp) potatis, mjölk och smör. Smaka av med kryddorna och äggulorna. Spritsa potatismoset runt formens kant. Häll såsen över fisken och gratinera i mitten av ugnen i ca 20 min. Skala räkorna och lägg dom över gratängen. Garnera med dill.

Smaklig måltid.
Vad konstigt, precis vad vi pratade om att det kan ju inte vara så svårt att göra en god fiskgratäng själv. Så vi tackar! Detta skall jag prova men ta torskrygg i stället. : )