Martin Johanssons kalljästa frukostbullar
"Det här är frukostbrödens svar på Caroline af Ugglas sångskola, alla kan baka dem", så säger Martin Johansson om sina kalljästa frukostbullar och jag kan inget annat än att hålla med honom. Enkla att göra och väldigt goda! Tycker nästan att det påminner lite om surdegsbröd - några hål här och var, sen en seg och krispig yta! Kalljästa bullar är verkligen så smidigt, bara att röra ihop degen på kvällen och sen baka ut på morgonen, helt perfekt - för vem vill inte ha nybakade bullar till frukost utan att behöva vänta på att degen ska jäsa i flera timmar?

4 dl vatten
10 gram jäst
9 dl rågsikt
1,5 tsk salt
1 msk honung
solrosfrö och mjöl till garnering
Kvällen: Rör ut jästen i vattnet och blanda sedan ner resten av ingredienserna. Täck sedan bunken med plastfolie och låt stå i kylen över natten.

Morgonen: Ta upp degen på rikligt mjölat bakbord (degen är väldigt lös!) och dra ut den till en platta på 10x40 cm. Vik sedan plattan på längden så den blir ca 5x40 cm. Pensla längden med kallt vatten och strö över solrosfrö och mjöl. Sätt på ugnen på 275 grader och låt degen vila medans ugnen blir riktigt varm, ca 30 min. Låt en plåt stå i ugnen under tiden. Ta ut plåten ur ugnen och ställ den på spisen. Dela degen i små bitar med en degspade (en stekspade går också bra) och lägg degbitarna på den heta plåten. Eftersom plåten är varm behövs det inget bakplåtspapper, men vill man ha det går det bra. Grädda bröden mitt i ugnen i ca 15 min. Låt bröden stå inne tills dom har fått ordentligt med färg.



Antar att jag inte ska ge mig på afUgglas sångskola. För jag klarar inte av de här bullarna. Eller rättare, jag klarar inte av så kleggig deg! Jag försökte, det var deg överallt men inte skam gick den att vika ihop. Kletbitarna ville inte till plåten, men jag lyckades få ett par på golvet. Jag hade deg i håret. Jag sa ord som hade fått en förhärdad kundtjänstarbetare för AllTele att blekna (o de har hört det mesta!) Jag vill inte tänka på hur lång tid det tog att få rent bakbordet... Så nej, jag är inte kladd-deg-kompatibel. (Det är tur det finns bröd i frysen ibland...)