Leilas amerikanska äppelpaj

Här ska ni få ett recept på en vansinnigt god och annorlunda äppelpaj. Receptet kommer från Leila och hon beskriver pajen som en riktig "farmor-anka paj" - och jag kan nog inget annat än att hålla med henne. Så mycket godare än en vanlig smulpaj (dock lite mer jobb!) och smaken på dom syrliga äpplena tillsammans med kanelen och smöret blir otroligt gott ihop. Tänk på att låta pajen stå en stund innan du skär upp den, så fyllningen "stannar" kvar i pajen. Servera gärna pajen med lättvispad grädde eller hemmagjord vaniljsås som du hittar recept på HÄR!
 
 
150 gram kallt smör
4 dl vetemjöl
0,5 dl florsocker
1 ägg
0,5 msk kallt vatten
 
10-12 Granny Smith äpplen
1 citron, saften
50 gram smör
4 msk strösocker
2 msk kanel
1 tsk malen ingefära (kan uteslutas)
 
ägg och mjölk till pensling
råsocker
 
Skär smöret i tärningar och nyp ihop med vetemjöl och florsocker. Tillsätt ägget och vattnet och arbeta ihop till en deg. Knåda inte! Plasta in degen och låt den vila i kylskåpet i ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader. Skala och kärna ur äpplena, skär varje äpple i klyftor. Lägg dom genast i en skål, tillsätt citronsaft och blanda väl. Stek äpplena lite mjuka i smör, strösocker, kanel och ingefära. Häll upp dom på en tallrik och låt svalna.
 
 
Dela mördegen i två delar, den andra lite större än den andra. Lägg den större delen på ett mjölat bakbord och kavla ut den till en cirkel, ca 30 cm i diameter och 5 mm tjock. Lägg försiktigt ner degen i en pajform på 24 cm och tryck försiktigt ner degen längs kanten och låt det som blir kvar hänga kvar utanför pajformskanten. Fyll pajen med dom stekta äpplena. Kavla ut den mindre degbiten till en cirkel på ca 25 cm i diameter. Vispa ett ägg med en skvätt mjölk och pensla utkanten av degen. Lägg över det utkavlade locket. Nyp ihop skarven med fingrarna och skär sedan av den deg som hänger över kanten. Pensla locket med äggblandingen och strö över råsocker. Skär små snitt i locket och grädda äppelpajen i nedre delen av ugnen i ca 30-40 min.
 
 
 
 
Mamma

Men oj vad god den ser ut! Synd vi bor så långt i från varandra! Haha

Tant Gul

Vilken härlig äppelpaj! Dn vill jag göra när jag kommer tillbaka från vår miniresa. Kram!

Svar: Gör det! :) Kram
ljuvligmat.blogg.se